Voorkom een miskoop; dit is de beste yogamat voor jou

Daar sta je dan met blote voeten op jouw nieuwe yogamat in warrior pose. Voor je op de grond staat een laptop waarmee je een online yogales volgt. Je hebt de mat uitgekozen vanwege het leuke kleurtje en de mooie print. Daarnaast voelt de mat ook heerlijk zacht aan. Maar misschien iets te zacht realiseer je nu. Want langzaam glijdt je achterste voet verder naar achteren. Je wil voorkomen dat je in een ongevraagd split terecht komt. Maar nog voordat je de achterste voet wilt verplaatsen, glijdt deze verder en lig je als een gesneuvelde warrior op je mat. Voorkom een verkeerde aankoop; met deze tips weet je precies welke mat voor jou het beste is.

De keuze is reuze; waar moet je op letten

Van origine wordt yoga beoefend op een geweven mat van katoen. Tegenwoordig zijn de meeste matten gemaakt van andere materialen zoals rubber, PVC, bio-afbreekbaar kunststof en zelf yogamatten met microvezels. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om naast materiaal ook te kijken naar de yogastijl die je doet. Omdat een Bikram yogales in 40+ graden een andere yogamat vereist dan een Hatha yogales. Ook hoe vaak je de mat gaat gebruiken speelt een rol. Net als de afmeting, gewicht, dikte en uiterlijk van de mat. Welke mat je ook uitkiest, verzeker jezelf dat het geen fitnessmat is.

Waarom je geen fitnessmat wilt gebruiken voor yoga

De belangrijkste verschillen tussen een fitness- en yogamat zijn de grip en textuur. Beide geven grip maar een yogamat is ontworpen om gebruikt te worden zonder schoenen. Daarnaast is de zachte structuur van een yogamat fijn. Omdat je tijdens yoga veel bewegingen maakt waarbij het gezicht en lichaam dicht tegen of op de mat komen. Een fitness mat heeft vaak een hardere structuur. En kan daardoor oncomfortabel aanvoelen bij bepaalde poses. Een yogamat is ook gemakkelijker in onderhoud.

Hoe vaak maak je een yogamat schoon

Afhankelijk van het gebruik gaat een yogamat drie tot 20 jaar mee. Wil je de levensduur van jouw mat verlengen, dan is het wijs na iedere les de mat met een doek af te nemen. Dat kan met een mix van water en schoonmaakazijn of met een speciale yogamat reiniger.

Heb je niet het enthousiasme om na iedere les de mat af te nemen, dan is het verstandig om eens in de zoveel tijd de mat een grote schoonmaakbeurt te geven. Dat kan door de yogamat helemaal in te zepen om daarna met een vochtige doek alle zeep te verwijderen. Spoel de mat goed uit en laat deze in de lucht drogen. Vind je dat nog te veel gedoe, kies dan voor een yogamat die wasmachinebestendig is. En het juiste formaat heeft voor jouw postuur.

Small, medium of large

De standaard afmeting van een yogamat is 60 centimeter breed en 180 tot 183 centimeter lang. Ben je klein van stuk of doe je yoga in een kleine(re) ruimte, dan kun je kiezen voor een kortere mat. Ook voor langere mensen is er zeker keuze, want er zijn yogamatten tot een lengte van 215 centimeter verkrijgbaar. Naast het formaat, is de dikte van de yogamat erg belangrijk.

Van spijkerbed tot Auping matras

Een yogamat heeft een standaard dikte van vier tot zes millimeter. Een andere dikte is mogelijk en tot wel 15 millimeter. Hoe dikker de mat, hoe meer comfort je ervaart bij bepaalde yogahoudingen. Wel is het lastiger om balans houdingen te doen op een dikkere mat. En is ook zwaarder om te verplaatsen en te vervoeren. Een dikkere yogamat kan fijn zijn voor ouderen en mensen met gewrichtsproblemen. Naast dikte is ook het soort materiaal van invloed op de prijs van een yogamat.

PVC yogamatten: budgetvriendelijke en slijtvast

Een van de meest gebruikte yogamatten zijn PVC matten. Omdat ze een stroef en sticky oppervlak hebben waardoor je niet uitglijdt. Daarnaast zijn ze budget vriendelijk omdat deze yogamatten erg slijtvast zijn. In combinatie met goed onderhoud gaan deze yogamatten jarenlang mee. Het slijtvaste van deze matten komt doordat ze gemaakt zijn met behulp van chemische stoffen. Wat ze iets minder milieuvriendelijk maakt. PVC matten zijn geschikt voor beginnende tot ervaren yogi’s. En uitstekend te gebruiken voor yogastijlen zoals o.a. Hatha en Yin. Omdat PVC yogamatten een dichte celstructuur hebben, neemt het geen vocht op. Daarom zijn deze matten minder geschikt voor Bikram yogalessen.

Voordelen PVC yogamat

 • Lichtgewicht
 • Machinebestendig
 • Slijtvast
 • Lange levensduur
 • Prijs €25,- tot 35,-

TPE yogamatten: ecologisch verantwoord

Deze yogamatten mogen het Eko Keurmerk dragen omdat ze biologisch afbreekbaar zijn en zonder giftige stoffen worden gemaakt. TPE staat voor Thermo Plastic Elastomer, ook wel Thermo Plastic Rubber genoemd. TPE yogamatten zijn opvallend zacht en elastisch vergeleken bij een PVC yogamat. Het oppervlak is superstroef. Het materiaal heeft een open celstructuur, waardoor ga je minder snel wegglijdt tijdens een zweterige yogales. TPE matten zijn geschikt voor beginnende tot ervaren yogi’s. En uitstekend te gebruiken voor yogastijlen zoals Astanga of flow lessen. TPE yogamatten zijn wel kwetsbaarder waardoor deze sneller slijten. Ook kun je deze matten niet lang in de zon laten liggen of wassen in de wasmachine.

Voordelen TPE yogamat

 • Ecologisch verantwoord
 • Veel grip
 • Stabiliteit
 • Voelt zacht en elastisch
 • Prijs €40,- tot 95,-

Natuur rubber yogamatten: duurzaam en slijtvast

Deze yogamatten bevatten geen giftige stoffen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Sommige zijn tevens voorzien van een textiel laag waardoor de slijtvastheid en de grip worden vergroot. Een natuur rubber mat is geschikt voor beginnende tot ervaren yogi’s. En uitstekend te gebruiken voor alle yogastijlen zoals o.a. Hatha, Astanga, Flow, Yin of Bikram. Tijdens Bikram yoga wordt wel een yoga handdoek geadviseerd omdat door vocht de mat gladder kan worden. Natuur rubber yogamatten zijn zwaarder in vergelijking met andere matten. Een natuur rubber yogamat met een standaard dikte van 4 millimeter weegt ruim één kilo meer dan een PVC yogamat. Daarnaast hebben deze matten onderhoud nodig en kunnen sneller slijten bij direct zonlicht. Ook kan de kleur van deze mat sneller vervagen.

Voordelen natuur rubber yogamat

 • Goede grip
 • Ecologisch geproduceerd
 • Duurzaam en slijtvast
 • Geschikt voor alle yogastijlen
 • Prijzen variëren tussen de €45,- en €100,-.

Pro yogamatten: levenslange garantie

Wanneer je meerdere yogalessen in de week doet en je op zoek bent naar een zeer slijtvaste yogamat met goede grip is een Pro mat het overwegen waard. Deze yogamat wordt vaak gebruikt door o.a. yogadocenten vanwege van grip en duurzaamheid. De mat heeft een vastere structuur. Daardoor is deze zwaarder en ook steviger en slijtvast. Sommige producenten van Pro matten geven zelfs levenslange garantie. Een Pro yogamat is geschikt voor ervaren tot gevorderden yogi’s. En uitstekend te gebruiken bij alle yogastijlen.

Voordelen Pro yogamat

 • Maatschappelijk verantwoorde A-merken
 • Zeer duurzaam en slijtvast
 • Levenslange garantie
 • Geschikt voor alle yogastijlen
 • Prijs €70 – 130

Niet zomaar een printje

Yogamatten zijn er in honderden verschillende kleuren en patronen. Kies die kleur jou het meest aanspreekt. Omdat dit volgens wetenschappelijk onderzoek de motivatie vergroot om regelmatig yoga te doen. Tegenwoordig zijn er ook yogamatten met een helpende print. Die laten zien waar je de voeten of de handen het beste kunt plaatsen om er zeker van te zijn dat je een yoga pose correct doet. Nu je weet waar je op moet letten bij het vinden van een passend yogamat, is het tijd om te gaan shoppen.

Shop till you drop

Hieronder de top vier van de beste webshops voor yogamatten:

 1. Yogamat Online: voor iedereen de juiste yogamat.
 2. Yogashop: al meer dan 15 jaar dé online yoga winkel.
 3. SuperYoga: voordelige yoga producten en recepten voor een gezond leven.
 4. FLXBL: perfecte mat voor op reis en voor outdoor lessen. Gemaakt van een combi van natuur bio rubber met een microvezel toplaag.

Te veel keuze en hulp nodig bij het kiezen van een passende mat? Maak gratis gebruik van de yogamat kiezer.

OVER DE AUTEUR

100%YOGA is een nuchter online yoga platform. Met wekelijks nieuwe yogalessen, meditaties, recepten, interviews en artikelen die jouw gezondheid verrijken. Het is opgericht door Esther Schippers; yoga expert en vitaliteitscoach met ruim 20 jaar ervaring. 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. Daarnaast is de blog benoemd tot één van de beste in Nederland en België.