Return to calm

Ruim 1500 mensen deden mee met de Relax Challenge die we in januari 2020 organiseerde op Instagram en Facebook. Vanwege het succes en omdat wij nog meer mensen ontspanning gunnen, delen we de inhoud van de Relax Challenge met jou in deze blog.

Even helemaal niets

Een moment helemaal niets moeten of hoeven, maar gewoon zijn. Een moment volledig voor jezelf. Dat klinkt heerlijk toch?! Vele van ons willen dat, maar vinden het lastig te ontsnappen aan de dagelijkse aaneenschakeling van activiteiten. In onze 24-uurs economie worden we overspoeld met externe prikkels die onze aandacht opslokken, zodat het kan voelen dat er soms geen seconde overblijft voor jezelf. Door deze Relax Challenge te doen gaat dat veranderen. Met praktische tips en leuke oefeningen leer jij hoe je gemakkelijk momenten van rust kan creëren middenin de hectiek. Het gevoel van stress zal verdwijnen net als het gevoel van achter de feiten aanlopen.

Inhoud Challenge

  • We beginnen met verrassende feiten over de ademhaling en hoe de longen precies werken.
  • Je leert waarom relaxen dé trend is in 2020 en wat de connectie is tussen ademen en stress.
  • Max Strom, breath-coach, legt uit hoe goed ademen positief kan bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid..
  • Je ervaart welk muzieknummer de meeste ontspanning geeft en waarom dat nummer zo effectief is.
  • Plus vier verschillende ademtechnieken die ervoor zorgen dat je altijd en overal met gemak kan ontspannen.

Gun jezelf een moment van complete rust en ontspanning: je verdient het!

Wat is ademen

We staan er niet bij stil en toch doen wij het allemaal dagelijks en ook vele keren per dag. Onze ademhaling gaat vol automatisch en gemiddeld ademen we 23.000 keer per dag en verwerken daarmee ongeveer 10.000 liter aan zuurstof. Maar wat is ademen eigenlijk en wat kan je er allemaal mee? Wanneer je ademt, transporteer je zuurstof naar de cellen van het lichaam om ze te laten werken, terwijl je ook het systeem schoonmaakt van de koolstofdioxide die dit werk genereert. Hoe kunnen we deze cruciale en complexe taak uitvoeren zonder er zelfs maar aan te denken? Deze TedX video (3 minuten kijktijd) van Emma Bryce laat zien hoe onze longen ons in leven houden.

Ademhaling en stress

Er is een sterke connectie tussen de ademhaling en stress. Wanneer we ontspannen zijn, ademen we op de meest natuurlijke manier namelijk richting de buik. Bij een buikademhaling is het lichaam in staat optimaal te functioneren. Zodra er stress in het spel komt, heeft dit direct effect: we worden kortademig, de ademhaling gaat omhoog naar de borst. Hoe langer een borstademhaling duurt en hoe vaker deze voorkomt, hoe lastiger het voor het lichaam is om (optimaal) te kunnen functioneren. Een langere periode niet goed ademen, verhoogt de kans op depressie en angsten.

Relaxen wordt dé trend in 2020. Niet gek gezien er een ware burn-out-epidemie in Nederland gaande is. Vele van ons hebben geen idee hoe te ontspannen aan de dagelijkse aaneenschakeling van activiteiten, van ‘dingen moeten doen’. 1 op de 10 Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar slikt zelfs slaap- en kalmeringsmiddelen om tot rust te komen. Hoog tijd dus voor een Relax Challenge! Max Strom, breath-coach, legt in zijn Ted-X talk (18 minuten kijktijd) uit hoe goed ademen een positieve werking heeft op de mentale en fysieke gezondheid.

De juiste beat

Het nummer Weightless van Marconi Union is wetenschappelijk bewezen het meest effectieve muzieknummer dat ontspanning brengt. Het geheim zit in het aantal beats per minuut. Gedurende het nummer gaan deze langzamer waardoor de bloeddruk omlaag gaat wat een zeer prettig gevoel van ontspanning geeft. Ervaar zelf wat dit nummer jou brengt. Klik hier om het nummer te luisteren.

Instant relaxation

Hieronder vind je vier verschillende ademtechnieken die allemaal als doel hebben het lichaam te ontspannen. Er staat kort beschreven waar de oefening voor is en in de video wordt het stap voor stap uitgelegd doe je deze doet. Probeer ze allemaal en ervaar zelf welke voor jou het meest effectief is. Enjoy!

1. Buik-borst ademhaling
Wanneer we stress ervaren gaat de ademhaling omhoog richting de borst. Hoe langer een borstademhaling duurt, hoe lastiger het voor het lichaam is om optimaal te kunnen functioneren. Een langere periode niet goed ademen kan zelfs leiden tot depressies en angstgevoelens. De meeste natuurlijke manier van ademen is richting de buik. Hoe lager ja ademt, hoe meer de stress verdwijnt waardoor het lichaam kan ontspannen en kan presteren. In deze video leer je het verschil tussen ademen naar de buik vs de borst. Als je deze oefening doet, merk je het verschil zo duidelijk dat je er direct wat aan hebt. Go for it!

2. Buikademhaling
Dit is met stip mijn favoriete ademtechniek. Je kan deze oefening namelijk overal doen, het kost weinig tijd en heeft altijd effect. Wist je trouwens dat we gemiddeld per dag 23.000 keer ademen en we daarmee ongeveer 10.000 liter aan zuurstof verwerken? We staan er vaak niet bij stil, gezien het vol automatisch gaat. De aandacht vaker en bewuster te brengen bij de ademhaling geeft niet alleen meer ontspanning, het helpt je ook om gemakkelijker om te gaan met stressvolle situaties.

3. Wisselende neusgat ademhaling
Wist je dat je iedere 2 uur automatisch sterker adem door één neusgat? Daarmee wordt jouw lichaamstemperatuur geregeld. En dat is ook precies de reden waarom je het koud of warm hebt wanneer je verkouden of grieperig bent. Wanneer je niet vrij kunt ademen, kan je lichaamstemperatuur veranderen. In deze video laat ik zien hoe je de wisselende neusgat ademhaling doet. Het is een zuiverende oefeningen die ervoor zorgt dat je immuunsysteem een boost krijgt en nog lekkerder en relaxed in je vel zit.

4. Complete ontspanning
In deze video deel ik een ontspanningsoefening die je liggend kunt doen. Deze oefening doe ik vlak voor het slapen gaan of wanneer ik overprikkeld ben. Het helpt het hoofd leeg te maken en alle stress en spanning los te laten. Wanneer je deze oefening doet, zorg dan dat je lekker ligt en in een ruimte bent die jij fijn vindt en waar je niet wordt gestoord. In de video laat ik je de verkorste versie van deze oefening zien. Wil je het volledige effect ervaren? Doe deze oefening dan 5, 10 of 15 minuten. Vergeet geen wekker te zetten, want het kan zomaar zijn dat je in slaap valt 🙂

Nog meer oefeningen

Heb je na het doen van deze oefeningen de (yoga) smaak te pakken? Dan maak ik je graag attent op het Namasté Membership. Je hebt dan zeven dagen onbeperkt toegang tot alle live online yogalessen én yoga specials waar nog veel meer ontspanningstechnieken worden gedeeld. Na zeven dagen stopt het membership automatisch en zit je nergens aan vast. Ervaar wat yoga voor jou kan doen! Informatie over het Namasté Membership vind je hier. Wil je langer dan zeven dagen yoga doen? Klik dan hier voor meer informatie over al onze memberships.

 

Credits

In januari 2020 zijn we gestart met vier verschillende Challenges. Iedere challenge had een specifiek thema met het doel om energiek bij te dragen aan jouw fitheid, gezondheid en geluk. Iedere week volgde de challenges elkaar op te weten; Sun Salutation, Relax, Meditation en de Headstand Challenge. De challenges konden worden gevolgd via Instagram en Facebook. Wat enkele duizenden van jullie hebben gedaan. Alle challenges, waaronder de Relax Challenge, zijn mede mogelijk gemaakt door een geweldig team van vakspecialisten. Klik op hun logo om hun website te bezoeken: