Soms zijn er momenten dat je jezelf minder sterk kan voelen of enorm opziet tegen een bepaald situatie. Op die momenten is het doen van deze yogahouding een uitkomst. De Strijder zorgt ervoor dat jij je zelfverzekerder gaat voelen. Deze yogahouding wordt ook wel de Krijger genoemd en er zijn 3 variaties. Op de foto zie je Strijder 2. Waarom deze yogahouding je zelfvertrouwen een boost geeft en hoe je deze het beste kan doen, lees in je in deze blog.

Wat is de Strijder?

Dit is een basishouding: asymmetrische staande heupopener. In yogajargon heet deze houding Virabhadrasana II. Virabhara betekent “de naam van een krachtige mythische krijger”. Goed voetenwerk is essentieel in deze yogahouding. Door de voeten op een juiste manier te plaatsen kan het voorste been buigen en opent de heup. Vooral de spieren in de benen en billen zijn actief om in deze houding te kunnen blijven staan. De armen zijn gestrekt en helpen het lichaam in balans te blijven. Doordat de heupen en liezen zich openen en de benen zich aanspannen ontstaat er voldoende kracht om het bovenlichaam te ondersteunen en is er hierdoor voldoende vrijheid om vrij te kunnen ademen.

Wat is het effect van de Strijder?

In deze houding werken het boven- en onderlichaam nauw met elkaar samen. Hoe beter het onderlichaam gepositioneerd is, hoe makkelijk het bovenlichaam zijn meest natuurlijke houding kan aannemen. Dit zorgt ervoor dat de buik, borst en middenrif vrij zijn en er ruimte is voor een diepe ademhaling. Deze manier van ademen versterkt het zelfvertrouwen. De been- en bilspieren zijn actief en worden gesterkt door in deze houding te blijven staan. Een diepe ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam kan ontspannen en er (nog) dieper door de benen gebogen kan worden. Hoe lager de heupen richting de grond gaan, hoe intenser de strekking is.

Zo doe je de Strijder

Begin vanuit de Berghouding en neem met de linkervoet een flinke stap naar voren. Wanneer je het linkerbeen buigt is het belangrijk dat de knie boven of achter de enkel blijft. Als de knie over de enkel gaat, is dit blessure gevoelig. Zorg ervoor dat de hielen van de voeten op één en dezelfde lijn staan. Duw de heupen goed richting de grond en zorg ervoor dat beide voeten plat op de mat blijven. Draai de romp naar het voorste been en duw het stuitje richting de grond. Dat zorgt ervoor dat de rug rechter is en de schouders makkelijker kunnen ontspannen. Op een inademing strek je beide armen op schouderhoogte. En op de uitademing draai je de linkerarm naar voren, de rechterarm naar achteren en buig je nog iets dieper door de benen, de heup duwend richting de grond. Probeer met beide armen één rechte lijn te maken en strek de armen zo ver mogelijk zonder dat de schouders omhoog gaan. Dat kan een uitdaging zijn, zoals je ziet op de foto. Een scheve lijn is geen ramp. Hoe vaker je de houding doet, hoe gemakkelijker het is om aan te voelen wanneer deze op één lijn zijn. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding staan en wissel daarna van been.

Het is heel normaal dat er een verschil tussen links en rechts. Soms gaat de ene kant makkelijker dan de andere kant. Dat heeft vaak te maken met of je links- of rechtshandig bent en hoe jouw algehele lichaamshouding is. Door het verschil te accepteren en de houding aan beide zijde even vaak te beoefenen, wordt het verschil vanzelf minder groot.

Alternatieven

Ieder lichaam is anders en daarom is het belangrijk om te luisteren naar je eigen lijf. Doen wat goed voelt voor jou, brengt je veel verder dan jezelf dwingen grenzen over te gaan. Deze alternatieven helpen jou op weg om de Strijder II met meer gemak te doen.

Benen: bij kortere bovenbeenspieren en hamstrings kan het ongemakkelijk zijn om diep door het voorste been te buigen. Maak de afstand tussen de voeten kleiner, dan is deze houding minder intens en kunnen de spieren wennen aan de houding. Belangrijk is dat de knie van het voorste been altijd boven of achter de enkel blijft.

Rug: door het bovenlichaam te draaien richting het voorste been, komt er druk op de onderrug. Duw het stuitje zoveel als mogelijk richting de grond en span de buikspieren aan. Dat geeft direct verlichting.

Armen: soms kan het strekken van de armen een onprettig gevoel geven in de spieren van de nek en schouders. Door de armen naast het lichaam te laten rusten en de schouderbladen richting elkaar te brengen, kunnen die spieren ontspannen.

 

100%YOGA TIP

Iedere woensdag licht ik een yogahouding toe; wat de precieze benaming is, het effect van de houding, hoe je deze doet en alternatieven om deze met meer gemak te doen. Ik weet zeker dat mijn tips bijdrage aan het vergroten van jouw yoga plezier. Ben je op zoek naar een advies of heb je een vraag over één van de blogs? Laat het mij weten! Mijn contactgegevens vind je hier.

Online Yogalessen

Op unieke wijze geef ik les: Ik ben de enige yogatrainer in Europa die live online yogalessen uitzendt mét live interactie en in Full HD. Je kan mijn yogalessen volgen vanaf iedere locatie die jou het beste uitkomt, zoals vanuit huis, vakantieadres of onderweg en met real time begeleiding. Mijn lessen onderscheiden zich door een juiste balans van inspanning en ontspanning. Ieder maandag en woensdag zijn de online groepslessen. Wanneer doe je mee? Klik op het lesrooster en boek je les.

 

Deel dit bericht: