Hoe je het beste thuis online yoga volhoudt

Het begon met een vliegende start in je nieuwe yoga-outfit. Twee, drie of misschien wel vier heb je het gedaan. Het voelde goed de keren dat je het deed. Je kreeg er energie van; een gezonde bloos op de wangen. En voelde je tegelijkertijd meer ontspannen; het gevoel van onrust was er even niet. En dat waren ook precies de redenen om dit te starten. Je was gemotiveerd om door te blijven gaan, maar toen langzaamaan de klad erin kwam, verdween daarmee ook de motivatie. En ging je van één keer in de week naar helemaal niets. Zonde, want je voelde je er goed bij. Je wilt het graag weer oppakken. Maar hoe houdt je thuis online yoga het beste vol?

Thuis online yoga: zo komt de klad er niet in

Herken jij jezelf in bovenstaand? Wees gerust, je bent niet de enige. Onderzoek toont aan dat 83% van de mensen die begint, daarvan maar 17% overblijft die het daadwerkelijk volhoudt. En dat is zonde, want regelmatig yoga beoefenen brengt vele gezondheidsvoordelen. Verrassend genoeg blijkt dat er één specifieke reden is waarom de klad erin komt. En dat deze reden voor iedereen gelijk is. Zodra je de reden weet, vergeet je hem niet meer en kun je klad-vrij genieten van de positieve effecten van yoga.

Onmisbare materialen: de essentiële basis

Het belangrijkste onderdeel tijdens een yogales ben jezelf. En als het goed is heb je dat altijd bij de hand. Daarnaast is een mat met een goede antislip laag een must en voorkomt dat je uitglijdt. Zorg ervoor dat de mat niet te dik is. Hoewel dat lekker kan liggen, zorgt het ook voor een minder stabiele ondergrond tijdens staande, zittende en balans houdingen. Wanneer er geen professionele yogamat voor handen is, biedt een reguliere fitness mat uitkomst. Mocht er helemaal geen mat voor handen zijn, is een groot kleed of handdoek een prima alternatief. Eventueel in combinatie met sokken voorzien van antislip. Vervolgens is het de kunst om uit het grote en veelzijdige online aanbod professionele yogalessen uit te kiezen.

Waar een professionele online yogales aan moet voldoen

Kies voor een docent(e) die jou aanspreekt als persoon. Hierdoor sta je meer open voor het luisteren naar de instructies. Wat de kans vergroot dat je de yogahoudingen ook juist uitvoert. Daarnaast spelen de volgende drie factoren een belangrijk rol bij het bepalen van professionele online yogalessen.

  1. Maximaal 60 minuten: de duur van online yogalessen kan variëren tussen de drie minuten, gericht op een specifiek lichaamsdeel bijvoorbeeld de schouders, tot aan 60 minuten voor een volledige workout. Lessen die langer duren hebben minder effect op het lichaam. Want wetenschappelijk is aangetoond dat na 55 minuten actieve beweging het lichaam van nature een rust moment nodig heeft.
  1. Testing 1,2,3: haperende video’s of te zacht geluid komt de les niet ten goede. Hoorbare uitleg tijdens de les is cruciaal net als duidelijke instructies. Een goed uitgangspunt om daar achter te komen is of de ogen voor het grootste gedeelte van de les gesloten kunnen blijven. Op die manier zijn er namelijk minder visuele prikkels die afleiden en is het makkelijker te concentreren op de les. Kun je met dichte ogen alle instructies horen én eenvoudig opvolgen? Dan heb je een goede online yogales gevonden.
  1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: beeld dat niet synchroon loopt met het geluid maakt het lastig een les goed te volgen. Net als een docent(e) te ver van het beeld af zit. Want mocht je tijdens de lessen mee willen kijken, is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Zodat je precies kunt zien waar een hand of voet moet worden neergezet. Dat voorkomt blessures en maakt dat je het effect van een oefening ook daadwerkelijk kunt ervaren.

Er is één specifieke reden waarom de klad erin komt

In Nederland doen ruim 1,6 miljoen mensen aan yoga en dat aantal groeit hard gezien de 1,5 meter samenleving. Volgens NOC*NSF is yoga momenteel één van de snelste groeiende sporten. Wat maakt dat we massaal kiezen voor yoga? Eén van de meest genoemde reden om te starten is dat het stress verlaagt en je er een soepeler lijf van krijgt. Maar voordat je de yogamat uitrolt is het essentieel dat je stil staat bij jouw motivatie. Die speelt namelijk een hoofdrol wil je tot succesgroep van 17% behoren. Maar weten waarom je start met online yogalessen is niet voldoende om het te laten slagen. De truc zit in het opschrijven ervan.

De allerbelangrijkste reden waarom je het doet

Het werkt zeer motiverend om te weten wat de reden is waarom je wilt starten en de kracht zit in het opschrijven van die reden. Daar hoef je niet een heel A4-tje aan te wijden, een paar regels kan al voldoende zijn. Concreet noteren voor jezelf waarom je online yoga thuis wilt doen en hoe je dit gaat aanpakken, zorgt ervoor dat de motivatie blijft. Je kan het natuurlijk noteren in de notities op je telefoon. Maar wie pen en papier voor pakt, vergroot nog meer de kans om te behoren bij de groep die het daadwerkelijk volhoudt. Het stilstaan bij jouw motivatie helpt ook bij het bepalen wat de beste locatie in huis is voor yogalessen.

De beste plek in huis voor online yoga

93% van mensen die yoga beoefenen geven aan dat het helpt om beter te kunnen ontspannen. Een rustige en stille plek faciliteert daarbij. De meest rustige en stille plek in huis is over het algemeen het kleinste kamertje, namelijk het toilet. Met een gemiddeld oppervlakte van 0,97 m2 leent deze ruimte zich niet ideaal voor het uitrollen van een yogamat, laat staan het doen van een online les.

Op nummer twee van beste plekken in huis staat de slaapkamer gevolgd door de woonkamer, omdat daar simpelweg vaak meer ruimte is. Om vrij te kunnen bewegen tijdens de lessen en te voorkomen dat er geen voorwerpen omvallen, of dat je knel komt te zitten, heb je gemiddeld 3,24m2 nodig. Dat is te vergelijken met twee yogamatten over elkaar gelegd in kruisvorm op de grond.

Ga blijvend aan de slag

Een van de grootste voordelen van mijn online yogalessen is de unieke opbouw. Naast een gevarieerd aanbod van 2 tot 60 minuten lessen, zijn alle lessen in HD kwaliteit wat voor een extra scherp beeld zorgt. Ook kan het beeld tijdens de lessen worden ingezoomd, zodat je nog duidelijker kunt zien hoe je een pose doet. 

Daarnaast maak ik gebruik van een draadloze microfoon die je bijna niet ziet, maar die wel zorgt voor optimaal geluid. Door mijn duidelijke uitleg zijn de online yogalessen makkelijk te volgen. Zelfs met ogen dicht. Per yoga pose worden er meerdere opties aangegeven, zodat jij de controle houdt over de intensiteit van de les. 

En door mijn enthousiasme voelt het heel persoonlijk aan en is het net alsof je bij mij live in de studio bent. Ervaar zelf hoe online yoga energie geeft en probeer deze zes gratis lessen.

LEES MEER

yoga den haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,

OVER DE AUTEUR
Esther was de eerste yogadocente in Europa die in 2018 live online yoga introduceerde. Het strand is een van haar favoriete plekken om te zonnen, strandyoga te doen en om heerlijk te chillen met een lekker drankje en vegan hapje. Esther woont in Kijkduin en is bijna dagelijks op het strand.