De vakantie staat voor de deur; een periode van ontspanning en de boel de boel laten. Ontspanning is ontzettend belangrijk. Het geeft je lichaam de mogelijkheid om op te laden en te herstellen. Het nemen van een break zorgt ervoor dat o.a. de stofwisseling en immuunsysteem beter werken en ook het brein beter kan functioneren. Maar hoe zet je van het ene moment op de andere de relax-knop aan? Je hoofd leeg maken en je aandacht brengen naar het huidige moment kan soms voelen als een enorme uitdaging. Er zijn monniken die jarenlang trainen om een ontspannen state of mind onder de knie te krijgen. Die tijd (of geduld) heb je misschien niet en dat hoeft ook niet, want met deze drie korte oefeningen krijg jij instant een relaxed gevoel.

Oefening 1 – Ontspan met 2 minuten bewegen

De Zonnegroet is een ideale oefening als warming up voor alle spieren, pezen en gewrichten. Je dag beginnen met de zonnegroet helpt je de focus te bewaken. Aan het eind van de dag is dit een fijne manier om het lichaam te ontspannen. In deze video leg ik je stap voor stap uit hoe je de zonnegroet doet. Tijdens het filmen kreeg ik onverwachts bezoek van een hond, die gelijk de oefeningen meedeed.

Oefening 2 – Ontspan met 8 minuten muziek

Van muziek is al langer bekend dat het ontspannend kan zijn voor het menselijk lichaam. Wetenschappers van Mindlab in het Verenigd Koninkrijk deden er onderzoek naar en kwamen tot een verrassende ontdekking. Het muzieknummer ‘Weightless’ van Marconi Union heeft een groot effect op de deelnemers. “Het angstniveau ging met maar liefst 65 procent naar beneden”, aldus dokter David Lewis-Hodgson die bij de tests betrokken was. Het geheim van het nummer? “Het heeft een ritme dat start aan 60 beats per minuut en langzaam vertraagt tot 50 beats per minuut”, aldus Lyz Cooper van de Britisch Academy of Sound Therapy. “Terwijl je luistert, daalt je hartslag langzaam tot het gelijk loopt met die beat. Dat leidt dan weer tot een verlaging van de bloeddruk. Doordat er geen herhalende melodie inzit, kunnen je hersenen zich helemaal uitschakelen, omdat ze niet de hele tijd proberen om te voorspellen wat er zal volgen.”

Oefening 3 – Ontspan met 5 minuten mediteren

Mediteren is hot! Steeds meer mensen proberen het en varen er wel bij. Om te kunnen mediteren vraagt dat enige geduld. De truc zit in de herhaling. Hoe vaker je het doet, hoe meer het een routine kan krijgen en hoe makkelijker het wordt. Het grote voordeel bij mediteren is dat je het altijd goed doet. Mediteren is niet bedoeld om het hoofd stil te krijgen, het is een middel waarmee je leert te observeren welke gedachten er allemaal in het hoofd omgaan en hoe het lichaam aanvoelt. Wanneer je dat met aandacht doet, krijgen de gedachten overzicht en dat brengt direct het gevoel van ontspanning. In deze video leg ik stap voor stap een meditatie oefening uit die gericht is op ontspanning.

100%ESTHER

Jaren geleden heeft yoga mij geholpen te herstellen na een zware medische ingreep. Ik was zo onder de indruk van deze sport dat ik een yoga docente opleiding volgde en er een bedrijf in startte. Inmiddels volgen vele honderden (inter)nationale deelnemers mijn lessen (wat ik enorm mega cool vind!). Ben je op zoek naar advies of heb je een vraag over één van de video’s? Laat het mij weten! Mijn contactgegevens vind je hier.

Deel dit bericht: