De beste locaties voor strand yoga

Leestijd: 5 minuten

Hoewel de grenzen van een aantal landen weer zijn geopend, zullen we massaal dit jaar de zomervakantie meer in eigen land doorbrengen. En de weersvoorspellingen zijn goed, dus dat maakt het ideaal voor strand yoga. En de Nederlandse stranden lenen zich hier uitstekend voor. In deze blog leer je verrassende feiten over de Nederlandse stranden en natuurlijk op welke locaties jij strand yoga kunt doen.

Nederlandse stranden

Hoewel Nederland niet het hele jaar door zomerse temperaturen heeft, lenen de Nederlandse stranden zich zeker drie kwart van het jaar perfect voor strand yoga. Hieronder een paar verrassende feiten over “onze” stranden:

  1. De Nederlandse kust is 432 kilometer. Voor 82 procent bestaat hij uit zand. De rest wordt vooral gevormd door menselijke constructies, zoals zeeweringen.
  2. Om de kustlijn zo veel mogelijk in stand te houden, verplaatsen we jaarlijks twaalf miljoen kubieke meter zand. Dat is afkomstig van plekken die een aantal kilometers uit de kust liggen.
  3. Het strand van Schiermonnikoog heeft de grootste gemiddelde breedte (430 meter) van Nederland. Terschelling komt op de tweede plaats met 270 meter. De Zeeuwse stranden zijn het smalst: dat van Vlissingen is slechts vijftien meter breed.
  4. Gelukkig merken we er niets van, maar onder het badlaken waarmee je op het strand ligt of de yogamat waarop je strand yoga doet, krioelen circa acht miljoen microscopisch kleine beestjes. In totaal leven op het strand zo’n vijftig verschillende soorten beestjes die groter zijn dan één millimeter.

In het zonnetje

We weten inmiddels dat het beoefenen van yoga ontzettend veel gezondheidsvoordelen brengt. En in combinatie met de zon, worden het er nog meer. Strand yoga is the way to go voor een extra boost van vitamine D. Daarnaast heeft zonlicht een cholesterolverlagend effect. En verbetert zonlicht ook het zuurstofgehalte in het bloed wat al het lichaamsweefsel fit en gezond houdt.

Lekker smeren

Maar vergeet je niet in te smeren tijdens een strand yoga sessie! Ook op dagen dat het wat of geheel bewolkt is, is het een goed idee om je voorafgaand jouw strand yoga les in te smeren. Ongeveer 80 procent van de uv-straling bereikt jou namelijk ook wanneer het bewolkt is. Nu zijn de meeste van ons zuinige smeerders. Want uit onderzoek blijkt dat gemiddeld maar een kwart tot de helft de benodigde hoeveelheid daadwerkelijk gebruikt. En minder smeren betekent ook minder bescherming. En smeren met factor 50 hoeft niet, want uit onderzoek blijkt dat een SPF 50 slechts 1% meer bescherming biedt ten opzicht van een SPF 30.

Strandyoga kleding

Tijdens je strand yoga sessie trek je natuurlijk comfortabele kleding aan. Dat kan je bikini zijn, maar wil je het iets minder luchtig en meer bedekkend hebben, biedt HOESSEE jou prachtige opties. HOESSEE is specialist op het gebied van duurzame yogakleding van recyclebare materialen.

En dat komt goed uit, want op elke honderd meter Nederlands strand ligt gemiddeld circa vierhonderd stuks afval. En dat afval zet HOESSEE om naar duurzame yogakleding. Door te kiezen voor een outfit van HOESSEE maak je niet alleen jezelf blij, maar je draagt ook bij aan schonere stranden en een beter milieu. In de strand yoga video’s bij deze blog zie je mij schitteren in één van mijn favoriete outfits van HOESSEE. Maar er zijn nog veel meer prints en kleuren. Klik hier voor een compleet overzicht.

Strand yoga locaties

Er zijn ruim 60 verschillende locaties op de Nederlandse kusten waar strand yoga wordt gegeven. Op de website van Buiten-Yoga kun je gemakkelijk een zoekopdracht doen en ontdekken waar er een locatie bij jou in de buurt is.

 
Bronnen: Quest | Grazia
Esther Schippers | Founder 100%YOGA
Esther Schippers | Founder 100%YOGA

Esther was de eerste yogadocente in Europa die in 2018 live online yoga introduceerde. Het strand is een van haar favoriete plekken om te zonnen, strand yoga te doen en om heerlijk te chillen met een lekker drankje en vegan hapje. Esther woont in Kijkduin en is bijna dagelijks op het strand.