Dit is mijn yogaverhaal

Het beeld dat ik had van yoga was zacht gezegd een zweverige toestand: een ruimte geurend naar wierook en je visualiseren een blad aan de boom te zijn dat zich laat meedeinen met de wind. Niet echt waar ik als nuchtere Hollandse op zat te wachten. Maar het advies van de arts volgde ik op en na een eerste les was ik instant fan.

Dat kwam niet door een out-of-body-experience of spirituele awakening, maar ik voelde mij direct na de les gewoon lekkerder in mijn vel zitten. Zo lekker zelfs dat ik er meer mee wilde doen. En nu jaren later ben ik gediplomeerd Hatha yoga docente en heb een eigen Live Online Yogastudio. Wie had dat ooit gedacht! Ik in ieder geval niet. Mijn naam is Esther Schippers en dit is mijn (yoga) verhaal.

 

Mijn eerste keer yoga

Achterin de yogazaal stond ik iets wat nerveus heen en weer te wiebelen op de yogamat. Iedereen zal vast heel flexibel zijn en mij een stijve hark vinden, was mijn gedachte. En niet heel gek, want mijn lichaam was ook niet echt soepel. Dat kon ook niet, want door een aantal flinke operaties zijn mijn rug en buikspieren zwakke plekken.

Op zes jarige leeftijd was er een tumor vergroeid in mijn ruggengraat die operatief verwijderd moet worden via de buik, om kans op overleven te vergroten. De artsen hebben puik werk geleverd, want ik ben er nog. Maar het bracht ook complicaties met zich mee in de vorm van twee littekencorrecties, verdeeld over een periode van tien jaar. In totaal zijn mijn buikspieren in het geheel drie keer doorgesneden, waardoor deze (heel logisch) minder sterk zijn.

Na mijn laatste operatie kreeg ik het advies van de arts om yoga te proberen, omdat het mijn herstel zou bevorderen. En het opvolgen van dat advies, bleek dus een mega goede keuze te zijn.

 

Het perfect plaatje

De stijve-hark-gedachte heb ik inmiddels los gelaten, maar jarenlang heb ik gedacht dat mijn lichaam zwak was door het te vergelijken met een maatschappelijk opgelegd beeld. Het ‘perfecte plaatje’ waar eigenlijk niemand aan kan voldoen. Wat ik heb geleerd met en door yoga, is mijn lichaam oprecht accepteren en er goed naar te luisteren. En het vóóral niet vergelijken met anderen.

Niet iedere yoga houding was prettig of zelfs mogelijk voor mij (en sommige nog steeds niet), maar door de poses aangepaste te doen kon mijn lichaam stap voor stap sterker worden. En tegelijkertijd ontwikkelde daardoor mijn kwetsbaarheid zich tot een kracht. Ik kan fysiek nu veel meer en ervaren dat je tot meer in staat bent dan gedacht, geeft mij energie en laat mij stralen. En dat gun ik jou ook!  

 

“Een goede balans tussen fysiek en mentaal brengt plezier in het leven.
Het geeft je energie en laat je stralen. Yoga is the way to go om dat te bereiken!”

 

Van kantoortijger naar yogadocente 

Sinds 2018 ben ik fulltime (yoga) ondernemer en daarvoor was ik een kantoortijger. Mijn beroepsopleiding tot directiesecretaresse aan het ROC Zadkine in bruisend Spijkenisse, ronde ik af met een één-jarige stage in London. En ging daarna op 18-jarige leeftijd direct aan de slag.

Mijn eerste baan was als directie secretaresse bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, afdeling Westelijk Halfrond. Daarna volgde enkele zeer leuke jobs bij o.a. SecretaryPlus als DirectTeamer, office manager bij Unique Multilingual Services, corporate recuiter bij Orange, marketing assistent bij Crocs Benelux en als laatste pmo-er bij Aegon Nederland.

In 2011 schreef ik 100%YOGA in bij de KvK en combineerde het lesgeven met een full time kantoorbaan. Dat hield in ’s morgens vroeg op, hele dag op kantoor en daarna direct door naar de studio om in de avond meerdere yogalessen te geven. Je begrijpt dat het op een gegeven moment wat teveel ballen waren om hoog te houden. Er moest een keuze worden gemaakt en dat deed ik met mijn hart: Toedoe kantoortijger, Hallo ondernemer!

 

Je eigen baas zijn

Ondernemer zijn is met stip de meest veeleisende baan die ik ooit heb gehad: 24/7 ben je aan de slag. Er komt nooit een einde aan de to-do-list. En binnen no time kun je je gek maken om alles maar te proberen bij te benen. De verhalen van instant succes en 4-urige werkdagen op de laptop onder een palmboom, is niet de realiteit.

“Tuurlijk kan ik werken vanaf iedere locatie en ben ik niet gebonden aan 9 tot 5, maar met een flower-power-YOLO-instelling, kom je er als ondernemer niet.”

Je hebt een goed plan nodig waar je echt alle tijd, focus en energie op moet richten, wil het een kans van slagen hebben. Het is hard, keihard werken, buffelen en keer op keer meegaan in veranderingen, want dat is het enige constante. Ondanks dat langdurig focussen niet mijn sterke kant is als ADD-er, past het past het ondernemerschap goed bij mij. En stap voor stap verovert 100%YOGA haar plek in de yoga branche.

 

Van fysiek naar online

Als gediplomeerd docente heb ik les gegeven in vele yogastudio’s in Amsterdam, New York en Ibiza en heb twee fysieke studio’s gehad in Rijswijk en Den Haag. Sinds 2018 heb ik de overstap gemaakt naar online. Omdat ik oprecht denk dat dit de toekomst is. Tegenwoordig doen we (bijna) alles online met onze telefoon, tablet en/of laptop, dus waarom yoga niet!

 

Achter de schermen

Hieronder een paar leuke feiten over mij die niets met yoga te maken hebben:

 • Naast 100%YOGA heb ik een tweede onderneming genaamd OnlineFitCompany dat zich richt op  vitaliteit voor kantoorpersoneel.
 • Na mijn scheiding dacht ik dat de liefde niet meer voor mij was weggelegd. En toen kwam ik Jeroen tegen. En ik vind hem ontzettend ge-wel-dig leuk!
 • Toch een kleine yoga dingetje: Jeroen heb ik, geheel vrijwillig uiteraard, aan de yoga gekregen. Zijn ervaringen deelt hij op zijn Insta-account yogi.experience.
 • We wonen samen in Den Haag in een heerlijk hoekappartement op 10 minuten loopafstand van het strand Kijkduin. Waar ik bijna iedere dag een wandeling maak.
 • Schrijven doe ik graag (ondanks dat ik dyslectisch ben) en heb ik een kinderboek geschreven in de leeftijd tot 7 jaar. Het boek is exclusief verkrijgbaar bij bol.com.
 • Ook lezen doe ik graag; van tijdschriften tot boeken tot nuttige en nutteloze feiten. Wist je bijvoorbeeld dat jouw voet dezelfde lengte heeft als jouw onderarm? Of dat hoe lenig je ook bent, je nooit je eigen ellebogen kunt likken? Probeer maar.

 

Een glimlach op het gezicht

Ik ben Esther Schippers en dit is mijn (yoga) verhaal. Ik hoop dat je het met een glimlach op je gezicht hebt gelezen en ik jouw nieuwsgierigheid naar yoga en live online yogalessen heb geprikkeld. Ik nodig je van harte uit om te ervaren wat mijn lessen jou kunnen brengen. Op de pagina Free Online Yoga vind je 6 lessen die je gratis kunt doen. Ik wens je alvast veel yogaplezier toe!

Namasté, Esther

………………………………………………………………………………………………

 

Esther in een notendop

 • In 1980 geboren in Rotterdam en ruim 20 jaar wonend in Den Haag.
 • Energieke, opgewekte dame en nuchtere yoga docente. 
 • Sinds 2011 gediplomeerd Hatha Yoga docente. Opleiding gevolgd bij Yoga Point.
 • Introduceerde Live Online Yoga als eerste in Europa in 2018. 
 • Vaste inval yoga docente bij Westvliet 
 • In 2017 officieel bekroond tot Haagse Schat.
 • In 2018 paginagroot interview in de Vrouw van de Telegraaf.
 • In 2019 benoemd tot Beste Yoga Blog door international lifestylemerk Ana Heart.
 • Yoga Blogger bij PinkOnline en NiceDay.