Live Online Yoga: een kijkje achter de schermen

Live Online Yoga: het is vrijdagochtend 08:50 uur. Jouw yogamat heb je net uitgerold in de woonkamer. Naast de mat staat jouw laptop en je opent de website van 100%YOGA. Je klikt op de knop ‘Members Login’ op de homepage en direct opent jouw account met alle yogalessen. Je klikt op de live online yogales van vandaag en om klokslag 09:00 uur spring ik enthousiast in beeld. En heet je van harte welkom in mijn live online yoga studio. Ik vertel wat het thema is van deze yogales en dan gaan we gelijk beginnen. Een les van 60 minuten met een warming-up, verschillende yoga poses en een ademtechniek gevolgd door een heerlijke eindontspanning. Maar wat gebeurt er achter de schermen voor en na de live online yogales? Hoe wordt een online yogales voorbereid en hoeveel deelnemers doen mee? In deze blog krijg je een kijkje achter de schermen van mijn live online yogastudio.

Live Online Yoga Studio

In 2018 introduceerde ik als eerste yogadocente in Europa live online yoga. Inmiddels is deze vorm van yogalessen volgen niet meer weg te denken. In Nederland doen ruim 1,6 miljoen mensen aan yoga. En de meesten doen dat online. Dat komt deels door Corona, en ook vanwege het gemak. Met online yoga ben je niet gebonden aan reizen of vaste les tijden. En kun jij altijd werken aan jouw gezondheid wanneer het jou goed uitkomt. Een professionele online yogales moet aan een aantal zaken voldoen. Het team van 100%YOGA werkt gemotiveerd om alles in goede banen te leiden. En alle members een fijne yogabeleving te bieden. En dat spreekt aan. Het bereik van het 100%YOGA platform reikt zelfs voorbij de landsgrenzen. Met members uit meer dan 25 verschillende landen. Wat ook de reden is dat de lessen in de Engelse taal worden gegeven.

Uit welke landen komen de 100%YOGA members

Via een membership hebben members onbeperkt toegang tot alle online yogalessen. Er zijn drie verschillende memberships. Het meest gekozen membership is de Warrior; een membership voor één jaar. Er zijn meer dan 25 landen waar de 100%YOGA members gevestigd zijn. De top tien landen zijn: Nederland, België, Verenigde Staten, China, Finland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en India. De meest voorkomende reden waarom men kiest voor het online yogaplatform van 100%YOGA is vanwege de heldere uitleg, uitstekend beeld- en geluidskwaliteit, in combinatie met de toegankelijkheid van de lessen.

Members hebben toegang tot wekelijkse live online yogalessen van 60 minuten. En ook tot additionele thema lessen; yoga specials genoemd. Deze duren twee tot maximaal 30 minuten. Gemiddeld wordt een (live) online yogales 1.225 keer bekeken. En iedere les wordt tot in de puntjes voorbereid.

Hoe wordt een online yogales voorbereid

Een professionele online yogales begint bij het bedenken van een thema. Zoals een pijnvrije rug, ontspannen schouders of soepelere heupen. Vervolgens bedenk ik yoga poses bij het thema die elkaar logisch opvolgen. Toen ik net begon als yoga docente schreef ik iedere les met de hand uit en oefende die vooraf. Inmiddels na meer dan 10 jaar les geven, kan ik het uitschrijven en oefenen vooraf los laten. Wel warm ik voor iedere online yogales mijn lichaam op. De zonnegroet, downward dog of split zijn mijn favoriete poses. Ook de yogastudio wordt voor iedere online yogales voorbereid.

Wat er achter de schermen gebeurt voor iedere (live) online yogales

Een uur voordat de live online yogales begint wordt de yogastudio klaargemaakt. Wanneer er geen online yogales is, wordt de yogastudio gebruikt als kantoor. Er staan dus een werktafel en stoelen die voor iedere online yogales aan de kant worden gezet. Om goed beeld te hebben tijdens de yogalessen, wordt er gebruik gemaakt van professionele studiolampen. Deze worden voor aanvang van de yogalessen op de juiste plek gezet. Net als de speciale videocamera, die ervoor zorgt dat de les live online uitgezonden kan worden.

Dan rol ik mijn mat uit en worden mijn microfoon met de control panel en videocamera met elkaar verbonden. En uiteraard getest, zodat er goed beeld én geluid is tijdens de online yogales. Met de control panel bedien ik de videocamera op afstand, zodat ik de live online yogales kan starten en afsluiten. Met de control panel kan tijdens de les ook het beeld ingezoomd worden. Dat geeft jou als member een nog beter beeld hoe je poses doet. Als laatste voorbereiding neem ik een kop thee, zodat de stembanden gesmeerd zijn voordat de online yogales live gaat.

Deze voorbereiding is voor iedere online yogales hetzelfde. Wekelijks zijn er twee online yogalessen: een live online yogales van 60 minuten en een vooraf opgenomen yogales van 2 tot 30 minuten met een speciaal thema. Opgeteld zijn dat 104 nieuwe online yogalessen per jaar.  Wat ook inhoudt dat de yogastudio 104 keer wordt op- en afgebouwd. In onderstaande video zie je hoe de yogastudio wordt op- en afgebouwd. Maar ondanks een goede voorbereiding kan het soms toch mis gaan.

Live online yoga: het gaat wel eens mis

Het gaat gelukkig niet vaak mis. Maar soms zijn er kleine en grotere schoonheidsfouten. Zoals dat ik omval of mij verspreek tijdens een live online yogales. Dan zeg ik linkerhand, maar bedoel rechterhand. Members zien de online les in spiegelbeeld, wat soms wat verwarring kan geven. Er zijn ook grotere fouten, zoals dat de videocamera niet voldoende opgeladen is en dus uitvalt tijdens een live online yogales. Het beeld gaat dan op zwart. Dat is niet een grote ramp aan het einde van een live online yogales, maar wel halverwege. Gelukkig is dat in de afgelopen twee jaar maar drie keer gebeurd. Wat wel vaker voorkomt zijn bloopers, zoals de slappe lach krijgen of gewoon niet uit mijn woorden komen tijdens het opnemen van nieuwe online yogalessen. In de video onderaan deze blog, zie je een aantal van mijn bloopers. Dat er weinig schoonheidsfouten zijn, komt door het geweldige 100%YOGA Team.

Het team van 100%YOGA

In 2011 heb ik 100%YOGA opgericht en in de afgelopen jaren is het team gegroeid. Met de overstap van twee fysieke yogastudio’s naar volledig online in 2018, is er veel geïnvesteerd in de techniek. Ik had een visie en door het ontwikkelen van eigen software voor de live online yogalessen en het online yogaplatform, werd deze visie werkelijkheid. Dat was niet gelukt zonder de vakkennis van Lucien. De man achter de schermen die de website beheert.

Ook mijn eigen man Jeroen is onderdeel van het 100%YOGA Team. Bij de op- en afbouw van de online yogastudio is hij fysiek actief en ook mentaal als sparringpartner bij sales activiteiten. 100%YOGA is een dochteronderneming van OnlineFitCompany. Dit is mijn onderneming waar Jeroen ook een rol heeft als brand ambassador. Dan is er nog een tweede Jeroen. Alles met betrekking tot de boekhouding van beide ondernemingen is in vakkundige handen bij deze financiële expert. Hij zorgt ervoor dat alles klopt, tot ver achter de komma.

Tot slot, en zeker onmisbaar in het team, zijn de 100%YOGA Ambassadeurs. Zij zijn het digitale visitekaartje van 100%YOGA. En een afspiegeling van de members. Wekelijks delen zij hun yogaervaringen op hun eigen social media kanalen. En helpen daarbij de missie van 100%YOGA te realiseren: plezier in het leven. Want een goede balans tussen fysiek en mentaal brengt dat. Het geeft energie en laat je stralen. Yoga is the way to go om dat te bereiken. Ervaar wat mijn lessen voor jou kunnen betekenen en probeer zes gratis online yogalessen.

100%YOGA Ambassadeurs & Partners

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is live online yoga expert en heeft een nummer één positie op Google. Ze is geboren in Rotterdam en woont inmiddels ruim 20 jaar in Den Haag. Bijna dagelijks maakt zij een wandeling op het strand. Esther woont samen met haar liefde Jeroen. Jeroen heeft twee puber kinderen. Esther is dol op het lezen van tijdschriften en boeken. Ze heeft een kinderboek geschreven dat exclusief verkrijgbaar is bij BOL.com.