Mudra's: eeuwenoude handyoga techniek

Je kijkt naar een video op jouw telefoon. Eentje met 15,2 duizend weergaven. De video trok je aandacht. En niet voor niets. Er is een kunstenaar in beeld. Die met een lamp de meest indrukwekkende schaduwfiguren creëert op een muur. Gewoon met zijn handen. Van fladderende vlinders tot aan kastelen met een brullende King Kong. Het is vinger turnen op topniveau. Een eenvoudig konijn kun jij nog wel maken. Maar dit is van een heel andere orde. Ronduit indrukwekkend. Deze kunstenaar vouwt en buigt de handen in onmogelijk posities. Naast entertainment hebben onze handen nog meer functies. Waarvan één een effect heeft op ons welzijn. Bepaalde handgebaren hebben zelfs een helende kracht. Die worden ook wel mudra’s genoemd. En kunnen spanning, stress en zelfs rugpijn voorkomen.

Lekkerder in je vel met mudra’s

Mudra’s zijn een eeuwenoude techniek om de gezondheid te verbeteren. En bestaan sinds 500 v. Chr. Het woord mudra is Sanskriet en betekent zegel of gebaar. Waarmee een symbolische houding van de hand wordt bedoeld. In Indiase en Balinese dansen kan een mudra ook meerdere delen van het lichaam omvatten. De handgebaren en lichaamshoudingen zijn een vast onderdeel van veel rituelen. Zoals meditatie, dans en yoga. Een aantal mudra’s hebben een helend effect. Met name diegene waarbij de handen een hoofdrol hebben.

De functie van onze handen

Een hand bestaat uit 27 botjes. Waarvan 8 handwortelbeentjes, 5 langgerekte middenhandsbeentjes en 14 vingerkootjes. Van alle vingers neemt de duim een bijzondere positie in. Deze heeft maar twee vingerkootjes. Terwijl de andere vingers er drie hebben. Ook kan de duim 90 graden draaien. En alle andere vingers maar 45 graden.

In de vingertoppen komen veel zenuweinden samen. Want er bevinden zich drie belangrijke zenuwen in de hand. Dat zijn de medianus, ulnaris en radialis. Elke zenuw zorgt voor een ander stuk van de hand. En zijn met elkaar verbonden. Want wanneer één zenuw problemen geeft, kan dit zorgen voor tintelingen in een ander deel van de hand. Of voor een doof gevoel. Net als uitval van spieren.

Onze handen zijn één van onze belangrijkste bronnen voor het waarnemen van aanrakingen. Het waarnemen met de handen heet voelen. En door vingers met elkaar te verbinden in een mudra, heeft dit een heilzame werking op jouw gezondheid. Zowel fysiek als mentaal.

Hoe het kan dat mudra’s werken

De techniek achter mudra’s zit in het doorgeven van energie in het lichaam. Het lichaam heeft meerdere meridianen. Dat zijn energiebanen die lopen van je kruin tot aan je tenen en vingers. Door bepaalde vingers tegen elkaar, of in de handpalm te drukken, worden verstoringen in evenwicht gebracht. Wat zorgt voor een betere doorstroming van energie. En ook een betere doorbloeding. Wat het immuunsysteem versterkt en ziekten voorkomt. Ook wanneer je al ziek bent, kunnen mudra’s bijdragen aan een sneller herstel. Hoelang je een handgebaar doet, hangt af van het doel dat je wilt bereiken.

Voor iedere kwaal en pijntje een oplossing

Sommige mudra’s brengen verlichting bij stress en gaan haarverlies tegen. Anderen verbeteren het concentratieniveau of verhelpen rugpijn. Voor bijna ieder ongemak is er een mudra die positief bijdraagt. Het doen van een mudra gaat vaak gepaard met een klank geluid. Omdat die de werking stimuleert. Maar het belangrijkste is de ademhaling. Die rustig en beheerst dient te zijn. Afhankelijk van het doel worden handgebaren tussen de 5 tot 45 minuten gedaan. Wereldwijd is er één mudra die het meest wordt gedaan.

De bekendste mudra wereldwijd

Het handgebaar op deze foto heet Namasté. En wordt ook wel Namaskar Mudra genoemd. Of bidhouding. In India is Namasté ook een gebruikelijk handgebaar om elkaar te groeten. Deze mudra geeft je energie. En verbetert de flexibiliteit van handen, vingers, polsen en armen. Ook kalmeert het gedachten in het hoofd. En vermindert stress en angst. Dit handgebaar komt in bijna iedere yogales voor. Waarom lees je hier.

Naast deze mudra zijn er ongeveer nog 400 anderen. Ieder met een eigen doel. Hieronder een top zes inclusief hun effect.

yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,

Top 6 Mudra’s

 • Gyan Mudra vermindert stress en vergroot het concentratie niveau. Ook bevordert het een betere nachtrust. En vermindert depressieve gevoelens. 
 • Duur 15 – 45 minuten
 • Apana Mudra heeft een ontgiftende werking. En geeft energie. Het helpt bij het ontwikkelen van geduld. Daarnaast wordt het gevoel van evenwicht en harmonie vergroot.
 • Duur 15 – 30 minuten
 • Dhyana Mudra bevordert geestelijk evenwicht en kalmte. Ook wijsheid, geduld en zelfvertrouwen nemen toe.
 • Duur 15 minuten
 • Surabhi Mudra vermindert stress en brengt emoties en gedachten tot rust. Het gaat ook verslavingsgedrag tegen en kan worden ingezet bij stoppen met roken, drinken of nagelbijten. 
 • Duur 15 minuten
 • Ganesha Mudra helpt bij de genezing van schouderpijn. En voorkomt toekomstige (RSI) klachten in dit gebied.
 • Duur 20 minuten
 • Vayu Mudra brengt de maag tot rust en bevordert de spijsvertering. En kan stimulerend werken bij gewichtsverlies. Daarnaast helpt het pijn in het borstgebied te verminderen. Net als pijn in de kniegewrichten en pezen.
 • Duur 15 – 30 minuten

Wat zegt de The Down-Facing Palm over jou

Handen hebben een helende kracht. En vertellen ook veel over onze relaties. Hoe en hoelang je de hand van jouw partner vasthoudt zegt veel over de relatie. Ook het vasthouden van handen van kinderen of vrienden laat zien wat jij van die relatie vindt. Lees meer over wat de Down-Facing Palm, The Interlocked en My Lady zeggen over jouw relaties.

OVER DE AUTEUR

100%YOGA is een nuchter online yoga platform. Met wekelijks nieuwe yogalessen, meditaties, recepten, interviews en artikelen die jouw gezondheid verrijken. Het is opgericht door Esther Schippers; yoga expert en vitaliteitscoach met ruim 20 jaar ervaring. 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. Daarnaast is de blog benoemd tot één van de beste in Nederland en België.