Mediteren kun je gemakkelijk leren

Leestijd: 10 minuten

Maar waarom zou je het doen? De laatste tijd neemt mediteren in populariteit toe. Niet gek, gezien wetenschappers aantonen dat mediteren een zeer positief effect heeft op de mentale gezondheid. Kort omschreven is mediteren een concentratieoefening die leidt tot een bewustzijnsverandering. Het is een tool om jouw gedachtestroom gemakkelijker te filteren met als resultaat dat je lekkerder in je vel zit. Want je ervaart (veel) minder stress, je immuunsysteem werkt beter en de dagen dat het hoofd overstroomt van gedachten zijn voorbij.

 

Dit is wat mediteren je brengt:

  • Je concentratieniveau wordt beter waardoor je efficiënter werkt: je handelt vanuit rust in plaats vanuit gejaagdheid.
  • Je ervaart minder stress wat het immuunsysteem een boost geeft.
  • Je wordt minder snel gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten.
  • Je gaat gedachten herkennen waardoor je bewuster keuzes maakt.

 

Mediteren en Yoga

Poets jij met een tandenborstel én tandpasta? Nu denk je misschien, wat een gekke vraag, maar blijf lezen, het word je zo duidelijk. De combinatie van de tandenborstel mét tandpasta werkt effectief voor het onderhoud van het gebit. Je kan ook met enkel water poetsen, maar vaak kiezen we voor beide. Op precies dezelfde wijze zijn mediteren en yoga met elkaar verbonden: ze vormen een zeer effectieve combinatie voor de fysieke en mentale gezondheid.

In feite is yoga een vorm van mediteren. Op het ritme van de in-en uitademing beweeg je van de ene in de andere yoga pose. Hierdoor krijg je meer controle over het lichaam en daarmee de fysieke gezondheid. Bij mediteren speelt het ritme van de ademhaling ook een essentiële rol; door je daarop te focussen wordt het makkelijker grip te krijgen op de gedachtestroom van het brein en dat vergroot de mentale gezondheid.

Het één kan zonder het ander, maar tezamen vormen ze een geweldige tool voor jouw mentale en fysieke balans.

Gewoon doen

Mediteren is simpelweg een kwestie van doen. De kracht zit in de herhaling; de discipline om het te doen. Sinds 2019 mediteer ik dagelijks iedere ochtend 10 minuten. En dat is vaste prik. Tussendoor mediteer ik tijdens mijn yogalessen of wanneer ik wandel door de bossen of op het strand.

Wanneer je start met mediteren, begin dan realistisch met bijvoorbeeld één keer per week 5 minuten in de ochtend of de avond. En bouw het aantal minuten en keren per week geleidelijk uit. Je voelt zelf aan wanneer er ruimte is om uit te bouwen.

Het doel is niet om zo snel mogelijk uren achter elkaar te mediteren voor zeven dagen per week, maar om de routine te krijgen het blijvend te doen. Zodat het net zoiets vanzelfsprekends wordt als je tandenpoetsen.

 

Je doet het altijd goed

Het grote voordeel bij mediteren is dat het nooit fout kan gaan. En dat geldt ook voor de lichaamshouding die je erbij aanneemt. Dat mag een kleermakerszit zijn, of benen vooruit gestrekt als dat lekkerder voelt, of gewoon zittend op een stoel. Je kan zelfs liggend mediteren. Kortom, er zijn vele keuzes en dat kan soms verwarrend zijn. Het beste advies dat ik je kan geven: let niet te veel op anderen, maar kies een houding uit die voor JOU werkt op het moment dat je mediteert. Mediteren gaat tenslotte om jou.

 

Aan de slag

Om je op weg te helpen vind je hieronder twee verschillende en korte meditaties, die je zo vaak kunt herhalen als je wilt.

Busy Mind | duur 5 minuten

Wist je dat we gemiddeld tussen de 40.000 tot 60.000 gedachten per dag hebben? Omgerekend komt dat op 55 gedachten per minuut. Een hele boel dus! Op die momenten dat het voelt alsof het hoofd overstroomd is dit een fijne meditatie om meer rust te vinden en het overzicht terug te krijgen.

Time To Relax | duur 5 minuten

Wanneer we stress ervaren verandert de ademhaling direct. We gaan hoger ademen naar de borst. Hoe langer een borstademhaling duurt, hoe langer het gevoel van stress blijft. De meest natuurlijke manier van ademhalen is richting de buik en stelt het lichaam in staat zo optimaal te functioneren. Deze meditatie laat je een buikademhaling ervaren wat zorgt voor een ontspannen gevoel.

 

Onrustig Brein

Lukt het niet om de aandacht bij de meditaties te houden? Probeer dan deze drie yoga poses. Wanneer het hoofd overstroomt met gedachten is het lastig om te focussen en dat noemen we een Monkey Brain. Breng het hoofd tot rust met deze korte video:

 

Gratis app

Wanneer ik mediteer maak ik graag gebruik van de Calm App. Deze online meditaties zijn onder begeleiding van een voice-over en iedere dag anders. In de app vind je ook meditaties voor kinderen en podcasts van internationale acteurs en sporters die spreken over hoe zij mediteren dagelijks inzetten. Je kan de CALM app een aantal dagen gratis uitproberen via deze link.

Esther Schippers | Founder 100%YOGA

Esther Schippers | Founder 100%YOGA

Jaren geleden stond Esther voor het eerst op de yoga mat. Met frisse tegenzin, omdat ze dacht dat yoga niets voor haar zou zijn. Maar die ene les had een onverwachte en positieve impact op haar leven.

Ze verdiept zich in yoga, volgde internationale opleidingen en trainingen om vervolgens haar full time kantoorbaan op te zeggen en als gediplomeerd yoga docente aan de slag te gaan.

Esther heeft les gegeven in vele studio’s in Amsterdam, New York en Ibiza. Daarnaast heeft zij twee eigen studio’s gehad in Rijswijk en Den Haag. Sinds 2018 heeft zij volledig de overstap gemaakt naar online. Als eerste yogadocente introduceerde zij live online yoga in Europa.

Haar website is benoemd tot beste yoga blog 2019.