Verrassende feiten over jouw ademhaling die je nog niet wist!

We staan er niet bij stil en toch doen wij het allemaal dagelijks en ook vele keren per dag. Onze ademhaling gaat vol automatisch en gemiddeld ademen we 23.000 keer per dag en verwerken daarmee ongeveer 10.000 liter aan zuurstof. Maar wat is ademen eigenlijk en wat kan je er allemaal mee? In deze yoga blog verrassende feiten over de ademhaling.

Wat is ademen

Wanneer je ademt, transporteer je zuurstof naar de cellen van het lichaam om ze te laten werken, terwijl je ook het systeem schoonmaakt van de koolstofdioxide die dit werk genereert. Hoe kunnen we deze cruciale en complexe taak uitvoeren zonder er zelfs maar aan te denken? Deze TedX video van Emma Bryce laat zien hoe onze longen ons in leven houden.

Ademhaling en stress

Er is een sterke connectie tussen de ademhaling en stress. Wanneer we ontspannen zijn, ademen we op de meest natuurlijke manier namelijk richting de buik. Bij een buik ademhaling is het lichaam in staat optimaal te kunnen functioneren. Zodra er stress in het spel komt, heeft dit direct een effect: we worden kortademig, de ademhaling gaat omhoog naar de borst. Hoe langer een borst ademhaling duurt en hoe vaker deze voorkomt, hoe lastiger het is voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Voor een langere periode niet goed ademen verhoogt de kans op depressie en angst. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat depressie en angst in het jaar 2020 de nummer één ziekte is wereldwijd. Max Strom, breath-coach, legt uit hoe goed ademen positief kan bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid. Bekijk hier zijn TedX talk:

Goede zithouding

Een correct zittende houding is niet alleen van belang om je werk goed te kunnen doen, maar ook om goed te kunnen ademen. Zit je veel achter je bureau? Dan kan je dat gaan voelen in je nek, schouders en (onder)rug. Gun jezelf een korte healthy break met deze oefeningen die je achter het bureau kan doen.

Ademtechnieken

Er zijn vele ademhalingstechnieken en in deze video deel ik er vier met je. Je ervaart wat het verschil is tussen een borst- en een buikademhaling, hoe een buikademhaling meer ontspanning brengt, welke ademtechniek een boost is voor je immuunsysteem en hoe je in de ademhaling kan combineren met een rug oefening. Deze laatste is met name prettig om te doen wanneer je veel zit op een dag en je de rug soepel (en pijnvrij) wilt houden. De video wordt afgesloten met een korte meditatie.

100%Esther

Jaren geleden heeft yoga mij geholpen te herstellen na een zware medische ingreep. Ik was zo onder de indruk van deze sport dat ik een yoga docente opleiding volgde en er een bedrijf in startte. Inmiddels volgen vele (inter)nationale deelnemers mijn lessen (wat ik enorm mega cool vind!). Ben je op zoek naar advies of heb je een vraag over deze blog? Laat het mij weten! Mijn contactgegevens vind je hier.

Deel dit bericht: