Wierook en het effect ervan tijdens jouw yoga practice

Je kijkt naar het stokje dat zojuist aangestoken is. Dat staat in een rond van hout gemaakte wierookhouder. De rook kringelt zachtjes omhoog. En het stukje wierook dat opgebrand is, valt naar beneden. Nét naast de houder. Dat gebeurt bijna altijd. Het grootste stuk valt buiten de houder. Ongeacht de houder die je gebruikt.

De rook verspreidt zich. Langzaam komt een aangename geur je tegemoet. Automatisch sluit je de ogen en er komt een zachte glimlach op het gezicht. Je voelt je rustig, kalm en in harmonie. Deze geur laat jou bijna als vanzelf ontspannen. En zo heeft iedere wierook zijn eigen effect.

De zin en onzin van wierook

De authentieke betekenis van het woord wierook is heilige rook. En was oorspronkelijk een reukoffer. Bedoeld om goden gunstig te stemmen. Het wordt gemaakt in met name India, Nepal, China, Japan en Tibet. En kwam vanaf 1960 ook voor in Europa. Omdat toen de belangstelling voor oosterse culturen en religie groeide. In landen zoals China, India, Japan en Tibet is wierook net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis zijn. Of het gebruik van zeep en parfum. Het woord is met één r geschreven. Maar wordt uitgesproken met een verlengde eerste lettergreep; als wier-rook. Het is er in allerlei geuren, maten en vormen. Maar qua soorten zijn er officieel maar twee.

De verschillende soorten

Er zijn direct-brandende en indirect-brandende wierook. De direct brandbare is gemaakt met een ontvlambare basis en wordt aangestoken. Zoals bijvoorbeeld stokjes en kegeltjes. Zodra het vlammetje uitgaat, smeult het door en geeft het rook af. De tweede soort, de indirect-brandende, heeft een aparte hittebron nodig. Zoals bijvoorbeeld houtskool. De meeste wierook, in welke vorm dan ook, brandt gemiddeld 20 tot 30 minuten. Het aantal brandbare minuten is afhankelijk van de samenstelling.

Waar wordt wierook van gemaakt

Wierook is één van de weinige producten die alle vijf de (natuur) elementen in zich heeft:

 • Aarde: de ingrediënten die worden gebruikt;
 • Lucht: verspreiding van de geur;
 • Vuur: is nodig om wierook te laten branden;
 • Water: één van de ingrediënten om het te maken en;
 • Ether: het heeft een etherische werking.

Een goede wierook bestaat uit een mengsel van hars, etherische oliën, houtpoeders en losse kruiden. Die tezamen voor een aangename geur zorgen. Er zijn duizenden varianten. Naast een prettige geur heeft iedere wierook ook zijn eigen effect. En dit is een top tien inclusief hun effecten.

Top 10 wierook met effect

 • Lavendel wordt al zolang we ons kunnen herinneren gebruikt om de geest & het lichaam te kalmeren. Lavendel verlicht stress en brengt een diepe ontspanning.
 • Sandelhout is werkt geweldig om spanning weg te nemen, te ontspannen en te helpen bij stress. Sandelhout wordt ook gebruikt om een (dieper) bewustzijn te creëren.
 • Rozen- en kaneel worden vaak gebruikt om balans te creëren en spanning weg te nemen. En tegelijkertijd de focus te vergroten. Waardoor je dieper kunt mediteren.
 • Ceder of dennen heeft het vermogen om de stemming te verbeteren. Plus geeft hulp bij depressie, verdriet en het vergroten van de motivatie.
 • Dragon’s Blood kalmeert het maag-darmkanaal. Helpt bij pijn en vermindert koorts.
 • Jasmijn balanceert hormonen en verhoogt het libido.
 • Amber en Pino staan ​​erom bekend het lichaam in balans te brengen. En het immuunsysteem te stimuleren.
 • Hop en anijs staan ​​bekend om hun creativiteit.
 • Oak Bark wekt gevoelens van (innerlijke) kracht op.

Wanneer je vanuit huis yoga doet of lessen volgt bij een yogastudio, wierook heeft een positief effect op jouw yoga practice.

De connectie tussen wierook en yoga

De geur van wierook wordt, net als alle geuren, waargenomen door de neus. En prikkelt daarmee de zenuwen. Deze sturen een signaal naar de hersenen. Die vervolgens beslissen of een geur prettig is of niet.

Wetenschappelijke studies laten zien dat geuren veranderingen kunnen veroorzaken in de hersenen. Zo bewees een studie dat als mensen de hele dag zoete vruchten zouden ruiken, ze minder zouden eten en gewicht zouden verliezen. Een andere studie toonde aan dat als mensen lavendel of vanille roken, angstige gevoelens bij hen verminderden.

Ruiken zorgt ervoor dat je oplet. Het verbetert de concentratie, het bewustzijn en vergroot het vermogen tot ontspannen. Wat drie belangrijke elementen zijn bij yoga. En ook de reden waarom wierook wordt gebruikt. Waarbij het belangrijk is niet te veel te gebruiken.

Hoeveel kun je gebruiken

Net als brandende geurkaarten geeft wierook ook carcinogenen af. En bevat dus giftige stoffen. Daarom is het van belang het met mate te gebruiken. En bij voorkeur in een ruimte waar ook frisse lucht is. Zoals een open raam of ventilatie rooster. Je kunt het ook zelf maken.

Maak je zelf

Er zijn verschillende recepten. Het belangrijkste verschil zit in hoe je wilt dat de het gaat ruiken. Welke geur je ook wilt, er is altijd 30% hars nodig en 70% poeders. Klik hier om te leren hoe je zelf wierook kunt maken.

OVER DE AUTEUR

100%YOGA is een nuchter online yoga platform. Met wekelijks nieuwe yogalessen, meditaties, recepten, interviews en artikelen die jouw gezondheid verrijken. Het is opgericht door Esther Schippers; yoga expert en vitaliteitscoach met ruim 20 jaar ervaring. 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. Daarnaast is de blog benoemd tot één van de beste in Nederland en België.