Yoga Interview

heleen puperhart, yoga interview

Helen Puperhart is 57 jaar jong. Haar eerst job was orthodontist assistente. Inmiddels is zij één van de bekendste kinderyoga teacher & trainer. 

In 1999 richtte zij samen met haar man Marc Leeser de Kinderyoga Academie op. Met als doel op kinderyoga uit te dragen. En niet alleen in Nederland. Want als kinderyoga ambassadeur reist Helen de wereld rond om anderen te inspireren. Meestal reist haar gezin mee en belanden ze op bijzondere plekken in de wereld. Waar ze samen prachtige avonturen beleven.  

Yoga is voor Helen in één woord “flow“. In dit interview beantwoordt zij tien vragen over haar persoonlijke leven en over yoga.

5 persoonlijke vragen aan Helen Puperhart

Wat maakt jou heel gelukkig?

Iedere ochtend als ik wakker word heb ik zin om het leven tegemoet te treden. En ben ik benieuwd wat de dag weer brengt. Voor mij is geluk dat ik dagelijks evenwichtigheid, veerkracht, beweging, vreugde en stilte ervaar. Vanuit die kwaliteiten kan ik liefde voelen voor mezelf, mijn gezin en anderen. Dat maakt mij gelukkig!

Wie of wat inspireert je?

Op dit moment word ik enorm geïnspireerd door kundalini yoga en de kwantumfysica. Door kundalini yoga ervaar ik meer rust en kan ik goed mijn grenzen aanvoelen en verleggen. En de wetenschap van de kwantumfysica leert mij hoe ik bewust mijn eigen toekomst kan creëren. Beide inspiratiebronnen sluiten heel mooi op elkaar aan. Want manifesteren lukt alleen als je vanuit rust heldere intenties zet en open staat voor nieuwe kansen en mogelijkheden die op mijn pad komen.

Wat irriteert je mateloos?

Als ik zie dat mensen die dichtbij mij staan zichzelf saboteren en ze worstelen met het manifesteren van datgene waarnaar ze verlangen.  Vind ik lastig en kan mij irriteren. Mijn les is dan om het te accepteren en ze liefde te sturen. Ze hebben namelijk het recht om hun eigen pad te bewandelen met alle hobbels die ze op hun weg tegenkomen.

Wat is je favoriete plek in de wereld?

Thailand is één van mijn favoriete plekken in de wereld. Ik ben daar al zeker 6 keer geweest om rond te reizen, maar ook om er een kinderyoga opleiding te geven. Wat ik tof vind aan het land is het eten, het klimaat en de vriendelijkheid van de mensen. Als Corona voorbij is plan ik meteen weer een retraite.

Welke must read/follow/see beveel je aan?

Ruim 10 jaar geleden volgde ik een opleiding tot emotiecoach bij Marinus Knoope. De Ontknooping was toen een eye-opener voor mij. Zowel de opleiding als het boek hebben de kijk op mezelf en mijn omgeving enorm veranderd. De Ontknooping is een soort bijbel voor mij. Het boek gaat over de helende en sturende rol van ongewenste emoties. Het maakt de samenhang tussen emoties en de stappen van het creatieproces inzichtelijk.

5 yoga vragen aan Helen Puperhart

Waarom doe je yoga?

Voor mij is yoga a way of life geworden die niet meer is weg te denken in mijn dagelijkse leven. Zeker sinds ik kundalini yoga practice. Deze yogavorm is meditatief en uitdagend tegelijk en brengt mij dichter bij mezelf. Het effect is direct voelbaar is in mijn lichaam en geest. Ook de filosofie van yoga is heel toepasbaar bij alles wat ik doe en laat. Bijvoorbeeld hoe ik zuiver kan zijn in woord, daad en gedachten. Zo ben ik gestopt met het eten van vlees omdat het niet meer goed voelde in mijn lijf.  Yoga helpt mij ook om meer controle te krijgen over mijn gedachten en gedrag. Zeker nu met al die toestanden rondom Corona, de maatregelen en het maken van keuzes rondom vaccinaties. Het houdt mijn hoofd helder waardoor ik goed kan voelen welke beslissing voor mij de juiste is.

Wat is jouw favoriete yoga pose?

Binnen de kundalini yoga worden er eigenlijk niet vaak traditionele yogaposes gedaan, het zijn meer kriya’s, een set oefeningen die een bepaalt effect beogen in je lijf. Maar als ik er dan toch een moet noemen dan ga ik voor de sissende slang uit de kinderyoga.

Welke yoga pose vind je stom?

Een yogapose die ik stom vind is de ploeg, omdat als ik die doe meestal iets in mijn middenrif in de knoop schiet en dat voelt niet fijn.

Yoga in één woord voor jou is:

Flow.

Wat is jouw favoriete yoga product?

Yoga feitje

Wat de sissende slang voor kinderen is, is de Cobra voor volwassen. Op de foto hieronder zie je deze yoga houding uitgebeeld. De Cobra is een basis yoga houding en uitstekend om rugklachten te verminderen. Ook vermoeidheid en stress klachten nemen af door deze pose. Leer meer over de Cobra. Plus drie alternatieven die deze pose makkelijker en zwaarder kunnen maken.

yoga houding cobra, cobra, Bhujangasana

Meer over Helen Puperhart

Op welk social media kan men jou volgen?

Wat kan men vinden op jouw social(s)?

Als kinderyoga expert met ruim 20 jaar ervaring inspireer ik je graag om yoga door te geven aan kinderen. Door handige tips, tricks en ook kun je ervaringsverhalen met elkaar delen in onze online communities. 

OVER DE AUTEUR

100%YOGA is een nuchter online yoga platform. Met wekelijks nieuwe yogalessen, meditaties, recepten, interviews en artikelen die jouw gezondheid verrijken. 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. Daarnaast is de blog benoemd tot één van de beste in Nederland en België. Het is opgericht door Esther Schippers; yoga expert en vitaliteitscoach met ruim 20 jaar ervaring. Zij zegt: “De een is spiritueel, de ander praktisch. Of introvert versus extrovert. Hoe verschillend we ook kunnen zijn, yoga is toegankelijk voor iedereen. En doet ieders fysieke en mentale gezondheid goed.” Dat is ook terug te lezen in de interviews. Waarin verschillende mensen hun yoga ervaringen delen. Die inspireren, nieuwe inzichten geven of herkenning bieden.