De s(z)ensatie van meditatie

Mediteren: je hebt er veel over gehoord en daarom ga je het een keer proberen. Met gesloten ogen zit je in kleermakerszit thuis op de bank. De laptop staat naast je. Uit de speakers komt het geluid van een meditatie die je online hebt gevonden. Je volgt de aanwijzingen van de meditatie docent op. En probeert alle aandacht te richten op je ademhaling. Het gaat een paar ademhalingen goed. Vervolgens dwalen je gedachten af. Eerst naar de was die je nog moet ophangen. Dan naar je voet, want die is in slaap gevallen. Je ervaart onrust en ongemak. Wat maakt dat je ermee stopt. Zonde, want mediteren biedt vele gezondheidsvoordelen. Met deze bruikbare tip lukt het jou wél de zensatie van meditatie te ervaren. 

Waarom mediteren populair is

Van alle Nederlanders mediteert 21% wel eens, en 10% doet het regelmatig. In het afgelopen jaar is de interesse naar online mediteren gegroeid. Met name het gebruik van meditatieapps is flink gestegen. De nummer één app wereldwijd is Calm met ruim 100 miljoen gebruikers. Gevolgd door Headspace met 66 miljoen gebruikers. “Er valt zo ontzettend veel te winnen met meditatie!”, geeft biochemicus en immunoloog Pierre Capel aan. Wat fysieke beweging voor het lichaam doet, doet mediteren voor je geest. Het houdt jouw brein fit en gezond. En dat met al 10 minuten per dag.

Het effect van 600 seconden

De lijst met bewezen gezondheidsvoordelen door meditatie is eindeloos. Je ervaart minder stress, het immuunsysteem werkt beter net als diëten, oorsuizen is minder, de slaapkwaliteit verbetert en je staat lichter in het leven. Allemaal gevolgen van 10 minuten mediteren per dag. Meditatie heeft ook een enorm gunstige invloed op de stofwisseling. ‘Dat verklaart waarom mensen die jarenlang zonder succes hebben geprobeerd af te vallen uiteindelijk wél kilo’s verliezen door te gaan mediteren.’, aldus Pierre Capel. Maar wat maakt mediteren zo effectief?

Monnikenwerk: hoe mediteren werkt

Kort gezegd is mediteren een concentratieoefening. Het is een tool om gedachten gemakkelijker te filteren. Het zorgt ervoor dat:

  • Jouw concentratieniveau verbetert en je handelt vanuit rust in plaats vanuit gejaagdheid.
  • Je minder stress ervaart  wat het immuunsysteem een boost geeft.
  • Boosheid sneller los laat en minder snel gefrustreerd bent.
  • Je gedachten sneller herkent waardoor je bewuster keuzes maakt.

Regelmatig mediteren heeft nog een bijkomend voordeel namelijk het ontwikkelen van neuroplasticiteit. Dat zorgt ervoor je sneller nieuwe vaardigheden leert. Er is veel neurowetenschappelijk onderzoek verricht op Tibetaanse monniken om de effecten van mediteren op het brein in kaart te brengen. Monniken mediteren veelal zittend in kleermakerszit. Wanneer de kleermakerszit niet jouw favoriete zithouding is,  vind je hier vijf alternatieven hoe je comfortabeler kunt zitten in deze houding. Ter voorbereiding op een meditatiesessie doen monniken vaak een aantal yoga poses. Omdat yoga en mediteren elkaar versterken.

Twee handen op één buik

Yoga en mediteren vormen samen een zeer effectieve combinatie voor het onderhouden van jouw gezondheid. Het is te vergelijken met het poetsen van je tanden. De combinatie van een tandenborstel mét tandpasta werkt effectief voor het onderhoud van jouw gebit. Je kunt ook met enkel water poetsen, maar vaak kiezen we voor beide. Op precies dezelfde wijze zijn mediteren en yoga met elkaar verbonden. Beide versterken elkaar. Een comfortabele zithouding is bij mediteren essentieel. Om daar zeker van te zijn heeft het bedrijf Easz iets unieks ontworpen.

Er goed bij zitten

Eén van de meest voorkomende reden om af te haken bij mediteren is vanwege een verkeerde en vaak ongemakkelijke houding. Maar daar heeft Easz een oplossing voor. Hun doel is om mediteren écht comfortabel en aangenaam te maken voor iedereen. Daarom hebben zij een speciaal meditatiekussen ontworpen dat voor jou de meest voorkomende ongemakken wegneemt. Pas mocht ik een aantal dagen proef mediteren op één van hun kussens.

Ik zit op de set halve maan – zabuton in de kleur bruin.  Het materiaal voelt prettig aan en is prachtig afgewerkt. En nog belangrijker: Easz doet ook wat het beloofd. Het ondersteunt het lichaam precies waar dat nodig is. Wat maakt dat je zonder ongemak kunt mediteren. Naast de halve maan set heeft Easz nog meer meditatiekussens en zelfs een meditatiestoel. Klik hier voor de gehele Easz collectie.

Meditatieve kickstart: ervaar het zelf

Omdat mediteren en yoga elkaar versterken vind je op het 100%YOGA platform naast (live) online yogalessen ook online meditaties. Dit zijn korte visualisatie opdrachten met ademtechnieken die je heerlijke ontspanning geven. En ook inspirerende mindfulness verhalen die een grote glimlach op je gezicht brengen. Hieronder vind je twee meditaties om te proberen.   

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is online yoga expert en haar bedrijf 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. In 2018 introduceerde zij als eerste live online yoga in Europa. Esther is geboren in Rotterdam en woont inmiddels ruim 20 jaar in Den Haag. Ze woont samen met haar liefde Jeroen. Samen maken ze bijna dagelijks een wandeling over het strand. Bij het publiceren van deze blog heeft Esther 402 dagen opeenvolgend 10 minuten gemediteerd. “Het duurde even voordat ik het geduld ervoor kon opbrengen. Maar inmiddels zou ik niet meer anders willen. Het is een heel fijne start van mijn dag.”, aldus Esther.