Doe thuis de leukste kinderyoga les

Kinderyoga: zo krijg je die kleine rakkers zen. Het is vakantie en halverwege de ochtend. Jullie zitten nog in pyjama. De geur van de bijna afgebakken oven croissants vult de woonkamer. En daar ligt ook een yogamat uitgerold. Met ernaast jouw telefoon waarop vijf kinderyoga poses staan die je hebt gevonden op Pinterest. Je zoon en/of dochter heeft er zin en doet het eerste plaatje al na. En staat wiebelende op één been. In rap tempo volgen de andere vier kinderyoga poses elkaar op. Met veel plezier, want iedereen is hardop aan het lachen. Plezier bij kinderyoga is één van de basis elementen. Net zoals een goede opbouw van poses. Want dat zorgt ervoor dat kinderen daadwerkelijk de positieve werking van yoga kunnen ervaren. Jarenlang ben ik kinderyoga juf geweest. En in deze blog vind je mijn tips en tricks hoe je thuis de leukste kinderyoga les doet.

Steeds meer kinderen doen yoga

NOC*NSF deed onderzoek naar welke sporten populair zijn onder de jeugd. En hoe vaak er per week wordt gesport. 85 procent van de 5- tot 12-jarige sport wekelijks. Dat percentage is recent gedaald naar 35 procent vanwege corona maatregelen. Toch blijft sporten populair onder de jeugd. Met name voetbal, fitness, zwemmen en wandelen zijn favoriet. En staan hoog op de top tien lijst. De hoogste nieuwe binnenkomer is yoga. Zowel bij de jeugd als bij volwassen. Het aantal beoefenaars groeide van 247.000 naar 513.000. En komt daarmee op plek tien te staan van de top tien meest beoefende sporten in Nederland. De toegenomen interesse komt o.a. door de laagdrempeligheid en de positieve gezondheidseffecten.

De voordelen van kinderyoga

Eén van de eerst zichtbare voordelen van kinderyoga is een verbeterde lichaamshouding. En meer lenigheid in de spieren en gewrichten. Daarna volgt een betere conditie. En het afnemen van buikkrampen. Ook het aantal slaapuren en de kwaliteit daarvan nemen toe. Naast fysieke voordelen zijn er ook veel mentale voordelen.

Zo bevordert kinderyoga de emotionele ontwikkeling van het kind. Wat leidt tot meer innerlijke rust en minder woedeaanvallen en agressie. Ook het algehele concentratie niveau neemt toe, zelfs bij kinderen met AD(H)D. Daarnaast helpt kinderyoga bij het omgaan met angst, stress, prikkels en versterkt een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hoewel de uitwerking van yoga voor volwassenen en kinderen in grote lijnen hetzelfde is, is de opbouw van een kinderyoga les heel anders.

De ideale opbouw

Om kinderen de positieve uitwerking van kinderyoga te laten ervaren is een juiste opbouw van een les van groot belang. Zo start iedere kinderyoga les met een warming up. Bestaande uit een ademopdracht en oefeningen die alle spieren opwarmen.

Vervolgens volgt er een reeks kinderyoga poses. Deze poses kunnen elkaar vloeiend opvolgen of statisch één voor één worden gedaan. Ook kunnen de kinderyoga poses worden uitgevoerd in tweetallen, groepsverband of individueel. Of een mix daarvan.

Iedere kinderyoga les wordt afgesloten met een meditatie oefening of een voorgelezen verhaal. Waar de kinderen liggend of zittend naar luisteren. Deze vier onderdelen vormen de basis van een goede kinderyoga les. Hieronder volgen een aantal voorbeeld oefeningen die je met gemak thuis kunt doen.

Deel 1 | Overal zeepsop

Deze ademopdracht is altijd een succes. Want op speelse wijze wordt de aandacht naar de ademhaling gebracht. Waardoor het concentratieniveau en innerlijke rust toenemen. Wanneer deze oefening met meerdere kinderen wordt gedaan, is het tevens een oefening in geduld en saamhorigheid.

  • Zo doe je het
    Deze ademopdracht gaat met behulp van een bellenblaas. En het doel is om zoveel mogelijk bellen te maken met één uitademing. Dat lukt het beste wanneer je goed ademt. En daarvoor dien je goed te zitten. Bij voorkeur in kleermakerszit met een rechte rug en schouders laag. Je ademt diep in en vult je buik en borst met zoveel mogelijk lucht. Vervolgens adem je heel langzaam uit waarbij je de navel rustig intrekt. Hoe rustiger de uitademing, hoe langer deze is en hoe meer bellen er zullen zijn. Doe deze opdracht 2 tot 5 keer.

Deel 2 | Shake it off

Na een rustige start met de bellenblaas is het tijd om de spieren op te warmen. Door het gehele lichaam te laten schudden op een uptempo muzieknummer of met de zingende zonnegroet.

  • Zo doe je het
    Zet een swingend muziek nummer. Bijvoorbeeld één uit de Zapp Kids Top 20. Vanaf de eerste beat ga je bewegen. Begin met het wiebelen van de tenen en voeten. En dan het bewegen van de benen. Vervolgens schud je de billen heen en weer. Gevolgd door de buik, borst, rug, schouders en armen. Vergeet de vingers niet. En laat ook het hoofd bewegen op de beat van de muziek. Schud, shake, spring en zing tot en met de laatste beat van het muzieknummer. Een andere manier om het lichaam op te warmen is met een zingende zonnegroet. In deze video doet Helen Purperhart, kinderyoga juf, deze warming up oefening voor. Doe de zonnegroet één of twee keer.

Deel 3 | Flexibel als elastiek

Na de warming up is tijd voor meerdere kinderyoga poses. Maak voorafgaand de les een selectie van een aantal poses. En stem met elkaar af hoeveel poses jullie op dit moment gaan doen. Vervolgens doen jullie de poses één voor één. De poses die niet gedaan zijn, kunnen een volgende keer worden gedaan.

Extra tip: wanneer de aandacht verslapt kan het helpen rustige achtergrondmuziek aan te zetten. Zoals bijvoorbeeld één van deze zes gratis yoga muzieklijsten.

yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga, kinderyoga

Deel 4 | Creatief met ballon

Een kinderyoga les wordt afgesloten met een meditatie oefening of een voorgelezen verhaal. Met als doel terug te keren naar rust en kalmte. Deze afsluiting werkt ook goed voor het slapen gaan. En bevordert een betere nachtrust. Wanneer je een meditatie en/of verhaal combineert met een ballon, zorgt dat voor extra ontspanning en meer rust in het hoofd.

  • Zo doe je het
    Ga lekker liggen op de yogamat. Zorg ervoor dat je superlekker ligt. Dus maak gebruik van kussens en/of dekens zoveel je wilt. Dan sluit je de ogen en breng je de aandacht naar jouw ademhaling. Merk op hoe je in ademt, en uit ademt. Beide doe je door je neus. Dan breng je al je aandacht naar het verhaal dat wordt voorgelezen. Probeer tijdens het verhaal niets te zeggen. En alles wat wordt vertelt voor te stellen. Zoals met dit verhaal van Rupsje Nooitgenoeg.
  • Extra ontspanning: wanneer het mega druk is in je hoofd kan een ballon helpen. Ga liggen op de yogamat. En houdt met beide handen een opgeblazen ballon vast. Dan sluit je de ogen. Alle gedachten die jij niet leuk of stom vindt, stop je in de ballon. Want wanneer ze daarin zitten, kunnen ze jou niets maken.

Met bovenstaande tips en tricks kun je thuis zelf de leukste kinderyoga lessen doen. Voor nog meer inspiratie klik hier voor het e-book van Helen Puperhart. Waarin zij de tien leukste dierenyoga poses voor kinderen deelt.

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is live online yoga expert en haar bedrijf 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. In 2018 introduceerde zij als eerste live online yoga in Europa. Daarvoor had zijn twee fysieke yogastudio’s in de steden Den Haag en Rijswijk. En gaf jarenlang kinderyoga op de vroege zaterdagochtend. “Yoga voor kinderen en volwassenen is niet met elkaar te vergelijken. Volwassen volgen de les. Maar kinderen laten zich niet leiden en doen hun eigen ding. Daardoor loopt een kinderyogales altijd anders dan van tevoren bedacht. Wanneer de aandacht bij de kinderen verslapte waren ballonnen mijn truc om ze weer actief mee te laten doen. Ik heb heel wat ballonen versleten in die jaren”, zegt Esther lachend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis Namasté Membership t.w.v. €7,50