De handmudra Namasté uitgelegd

Namasté: aan het eind van iedere yogales gebeurt het. Je zit op een yogamat met de benen gekruist. De handen rusten in je schoot en de ogen zijn gesloten. Op je gezicht zit een zachte glimlach. Omdat je lichaam fijn en ontspannen aanvoelt door de (live) online yogales die je zojuist hebt gedaan. Bij je volgende uitademing open je de ogen. En dan komt het moment. De yogadocente brengt haar handen bij elkaar en plaatst de duimen tegen haar borstbeen. Vervolgens buigt ze licht naar voren en zegt met warme stem: “Namasté.” Jij herhaalt deze beweging en daarmee is de yogales officieel tot een einde gekomen. Maar waarom is het gebruikelijk een yogales af te sluiten met dit handgebaar? En wat betekent het precies? In deze blog uitleg over de handmudra “Namasté”.

Eeuwenoude gezondheidstechniek

Mudra’s zoals Namasté, zijn een eeuwenoude techniek om de gezondheid te verbeteren. En zijn ontstaan uit het hindoeïsme en het boeddhisme. In India is Namasté ook een gebruikelijk handgebaar om elkaar te groeten en respect te tonen. Het woord mudra betekent letterlijk zegel of gebaar. Waarmee een symbolische houding van de hand wordt bedoeld. Deze specifieke handposities beïnvloeden het energie niveau van het lichaam. Daarom wordt het ook wel handyoga genoemd. Er zijn meer dan honderden verschillende mudra’s, ieder met zijn eigen specifieke gezondheidseffect.

A mudra a day, keeps the doctor away

De techniek achter mudra’s zit in het doorgeven van energie in het lichaam. En heeft het lichaam opgedeeld in vijf elementen te weten; vuur, lucht, ether, aarde en water. Iedere vinger correspondeert met één van deze elementen. Een onbalans van de elementen onderbreekt het immuunsysteem en maakt het lichaam vatbaar voor ziekten.

Door handmudra’s worden de verstoring in evenwicht gebracht. Het versterkt het immuunsysteem en voorkomt ziekten. Ook wanneer je al ziek bent, kunnen mudra’s bijdragen aan een sneller herstel. De mudra Namasté heeft daarnaast nog een ander effect.

Het effect van Namasté

Dit handgebaar wordt ook wel Namaskar Mudra genoemd. Of groet pose of bidhouding en voorkomt het verlies van energie. De handmudra Namasté verbetert de flexibiliteit van de handen, vingers, polsen en armen. Ook kalmeert het gedachten in het hoofd en vermindert het stress en angst. Wil je de gezondheidseffecten van Namasté ervaren dan is een juiste uitvoering van belang.

Zo doe je Namasté

  • Breng handen tegen elkaar waarbij de handpalmen elkaar raken en plaats de duimen tegen het borstbeen.
  • De vingers wijzen naar boven en het hoofd is iets gebogen.
  • Houd de schouders laag, weg van de oren.
  • Wanneer de yoga docente “Namasté” zegt, is het een optie om licht naar voren te buigen en tevens Namasté te zeggen. Maar het kan ook zonder het woord uit te spreken, waarbij de betekenis gelijk blijft.

De betekenis van de handen

yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,
  • Duim staat voor vuur en inzicht.
  • Wijsvinger staat voor lucht en activiteit.
  • Middelvinger staat voor ether en waarneming.
  • Ringvinger staat voor aarde en ontvankelijkheid.
  • Pink staat voor water en intellect.

In dit handgebaar staat de linkerhand symbool voor de maan en de rechterhand voor de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand.

De betekenis van Namasté tijdens een yogales

Dit handgebaar aan het einde van een yogales heeft een symbolische betekenis. Net als dat in India gebeurt. Het is een uiting van respect door elkaar te erkennen middels het doen van eenzelfde gebaar. Daarnaast is het ook een vorm van bedanken. Voor het delen van kennis en het ervaren daarvan in de yogales. Namasté betekent letterlijk buigen:  “De ziel in mij, groet de ziel in jou”.  En is een mooie manier om een (live online) yogales mee af te sluiten. Klik hier voor vijf bekende mudra’s die jouw gezondheid direct een boost geven.

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is live online yoga expert en haar bedrijf 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. In 2018 introduceerde zij als eerste live online yoga in Europa. Esther is geboren in Rotterdam en woont inmiddels ruim 20 jaar in Den Haag. Ze woont samen met haar liefde Jeroen. Iedere online yogales sluit zij af met de Namasté mudra. Haar favoriete mudra is met de duim, waarbij je met de linkerhand de rechterduim vastpakt. “Ik kan soms zenuwachtig worden van mijn to-do-lijst en teveel in te weinig tijd willen proppen. De duim mudra is tegen nervositeit en helpt mij de rust hervinden.”, aldus Esther.