De beste muziek tijdens jouw yogales

Muziek: het lijkt wel of het allemaal vanzelf gaat deze yogales. Soepel ga je van de ene naar de andere yogapose. De bewegingen voelen prettig en je ademhaling is rustig en beheerst. Op de achtergrond hoor je de fijne tonen van een muzieknummer. En het lijkt wel of iedere beat naadloos aansluit op het ritme van jouw bewegingen. Het brengt een glimlach op je gezicht. En is het bewijs dat muziek een positieve invloed heeft op het gestel. Van kippenvel tot ontroering, van een bloos tot een glimlach, muziek brengt iets teweeg. En kan zelfs de helende werking van yoga versterken. Maar welke muziekstijl past het beste bij yoga en jouw yoga practise?

Voetjes van de vloer

Geluid stimuleert lichaamsbeweging. Daarom is muziek heel passend tijdens yoga. Onderzoek door Hersenstichting geeft aan dat muziek luisteren en erop beweging, zorgt voor veranderingen in de hersenen. En een toename van motorieke verbindingen. Wat leidt tot een beter geheugen en mobiliteit. Muziek brengt ook ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. Maar wat is het doel van muziek tijdens yoga en welke effecten heeft het?

Het effect van muziek tijdens yoga

Kort gezegd is muziek een concentratietool tijdens yogalessen. Want muziek kan helpen het hoofd leeg te maken. Wat er toe leidt dat je beter kan mediteren, makkelijker een ademoefening kunt doen en je eerder overgeeft aan het ontspannen effect van savasana. De positieve gezondheidseffecten van yoga worden vergroot door muziek. En met name door de tonen en beats van één specifieke muziekstijl.

Harmonieuze melodieën

In begin van de jaren 80 kwam de new age beweging en daarmee ook een new age muziekstijl. Aanhangers van deze beweging breidden zich voor op de toekomst door te focussen op spirituele ontwikkeling. Door o.a. mediteren, dansen, yoga of het beluisteren van muziek. Het doel van new age muziek is om dieper te kunnen ontspannen. En dat door het gebruik van specifieke geluiden.

Panfluit muziek en klankschalen

New age muziek is vaak te herkennen aan geluiden uit de natuur en repetitieve klankstructuren. Zoals kabbelende beekjes, het ruizen van de zee of Tibetaanse klankschalen en Japanse panfluiten. Over het algemeen liggen de muzikale beats tijdens een yogales op een rustig tempo, maar dat is zeker geen must.

De beste beats tijdens jouw yogales

Van rustige tonen met natuurelementen tot meer uptempo met zang of instrumentaal, voor iedere yogales is er een passend muziek playlist. Voor de zachtere, meer meditatieve yogavormen zoals o.a. Nidra, Restorative en Hatha zijn slow beat playlists zeer passend. Voor de fysiek intensievere yogavormen zoals AshtangaBikram en Jivamukti sluiten snellere beats meer aan. Hieronder vind je een selectie van een aantal yoga playlisten passend bij verschillende yogastijlen.

Fun fact: de laatste twee playlists gebruikte ik zeer regelmatig toen ik yoga gaf in fysieke yogastudio’s. 

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is live online yoga expert en haar bedrijf 100%YOGA heeft een nummer één positie op Google. In 2018 introduceerde zij als eerste live online yoga in Europa. Esther is geboren in Rotterdam en woont inmiddels ruim 20 jaar in Den Haag. Bijna dagelijks maakt zij een wandeling op het strand. Haar favoriete muzieknummer is Uncertain Changes door Yonder Dale “Iedere keer wanneer ik het beluister, geeft het mij een intens gelukzalig gevoel. En dat alles is, zoals het hoort te zijn”, aldus Esther.