Beste plek in huis voor online yoga

Online yoga vanuit huis: Je zit er helemaal klaar voor. Op de laptop heb je een leuke online yogales klaar staan en je drukt enthousiast op de play-knop. De laptop schuif je iets opzij, zodat deze niet in de weg staat en je ook alles nog goed kunt zien. En bij de eerste pose gaat het al mis. Je strekt je arm en stoot je hand tegen de tafel. Of stoot met je been een vaas omver. Of je kleine komt nieuwsgierig kijken wat je doet en kruipt op en over je heen. Hoewel het laatste heel gezellig is en de eerste twee wat vervelend, zijn er voldoende plekken in huis waar je ongestoord een yogales kunt volgen. Zonder in de knel te komen, jezelf pijn te doen of brokken te maken. Sterker nog iedere woning, groot en klein, beschikt over een ideale plek voor het volgen van online yogalessen. Maar waar bevindt die plek zich precies bij jou thuis?

Online yoga vanuit huis: je bent niet de enige die het doet

In Nederland doen ruim 1,6 miljoen mensen aan yoga en dat aantal groeit hard volgens het CBS. Eén van de reden waarom de interesse in (live) online yoga toeneemt, is de groeiende behoefte naar een goede balans tussen fysiek en mentaal nu we meer thuis zitten door Corona. Yoga draagt namelijk optimaal bij om die goede balans te vinden én te behouden. Daarnaast is deze holistisch bewegingsvorm voor iedereen toegankelijk, wat zorgt dat er meer en meer mensen vanuit huis online yogalessen volgen.

Onmisbare materialen: wat heb je echt nodig

Uiteraard jezelf en daarnaast een professionele yogamat. Want deze zijn voorzien van een goede antislip laag en voorkomt dat je uitglijdt tijdens de lessen. Zorg ervoor dat de mat niet te dik is. Hoe dikker de mat is, hoe minder stabiel je bent tijdens staande, zittende en balans houdingen. Wanneer er geen professionele yogamat voor handen is, biedt een reguliere fitness mat uitkomst. Vervolgens trek je een outfit aan dat lekker zit en waarin je vrij kunt bewegen.

Kleding: wat trek je aan of juist uit

Kleding die losjes om het lichaam zit en van ademende stof is, maakt dat je vrij kunt bewegen tijdens de yogalessen. Hoewel een pyjama lekker zit werkt het vaak motiverender om een yoga outfit aan te trekken. Simpelweg omdat die kleding met je mee beweegt, en niet omhoog kruipt of knelt tijdens poses.

De tops van Yogashirt.nl zijn ideaal als bovenkleding. Deze zijn gemaakt van bamboe of bio katoen en voelen daardoor extra prettig aan op de huid. Daarnaast zijn de shirts voorzien van inspirerende quotes en kun je ze dus ook, naast je yogalessen, perfect dragen op een broek of rok. Leuk detail: met het kopen van shirts bij Yogashirt steun je automatisch een goed doel. Want van ieder verkocht shirt gaat 5% naar stichting DierenLot.

De tops en leggings van het merk HOESSEE zijn ook echt een aanrader. Dit duurzame kledingmerk produceert al hun tops en leggings van gerecycled plastic dat uit zee komt. Door hun uniek manier van weven voelen alle tops en leggings zijdezacht aan. En worden ook nog eens op milieu-verantwoorde wijze bedrukt met fleurige prints. Met een goede mat en een outfit dat lekker zit, is het alleen nog een kwestie van het ideale tijdstip kiezen voor jouw online yogales.

yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,
yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,

Best moment van de dag om yoga te doen

De meeste yogi’s geven de voorkeur aan een les in de ochtend of de avond. De ochtend is ideaal om de spieren en pezen wakker te maken en stramheid tegen te gaan. En de avond leent zich uitstekend om de spanning en stress van de dag los te laten, wat een goede nachtrust brengt. Maar soms loopt je dag anders en is de ochtend of avond geen optie. Het voordeel van online yoga is dat je het ook lekker ’s middags kunt doen. Precies op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. En wanneer een les van 60 minuten niet past in je dagplanning, is er genoeg keuze uit kortere lessen die ook positief bijdragen aan jouw fysiek fitheid en mentale gezondheid. Dus rol die yogamat maar uit wanneer jij wilt op de beste plek in huis.

De beste plek in huis voor online yoga

93% van mensen die yoga beoefenen geven aan dat het helpt om beter te kunnen ontspannen. Een rustige en stille plek faciliteert daarbij. De meest rustige en stille plek in huis is over het algemeen het kleinste kamertje, namelijk het toilet. Met een gemiddeld oppervlakte van 0,97 m2 leent deze ruimte zich niet ideaal voor het uitrollen van een yogamat, laat staan het doen van een online les.

Op nummer twee van beste plekken in huis staat de slaapkamer gevolgd door de woonkamer, omdat daar simpelweg vaak meer ruimte is. Om vrij te kunnen bewegen tijdens de lessen en te voorkomen dat er geen voorwerpen omvallen, of dat je knel komt te zitten, heb je gemiddeld 3,24m2 nodig. Dat is te vergelijken met twee yogamatten over elkaar gelegd in kruisvorm op de grond. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je thuis yoga doet.

Wat je niet moet vergeten wanneer je thuis online yoga doet

  • Zorg ervoor dat de ruimte waar je de online yogalessen doet goed geventileerd is. Frisse lucht van buiten zorgt voor meer zuurstof richting de hersenen en in het lichaam. Dat maakt dat je beter kunt concentreren tijdens de lessen. En meer zuurstof in de spieren zorgt ervoor dat deze soepelere bewegen en voorkomt stramheid. 
  • Vele thuis-yogi’s branden geurkaarsen of wierook tijdens het doen van hun online lessen. Een aangename geur heeft namelijk een motiverende prikkel voor het brein en verhoogt het plezier in de les.
  • Wellicht een inkoper, maar zet de telefoon op stil, zodat je niet afgeleid raakt door belletjes en/of appjes.
  • En voor de moeders en vaders onder ons met kleine kinderen, zijn kortere lessen een uitkomst. Die zijn ideaal om tussen slaapjes en play dates door te doen. Want de kracht van yoga is niet afhankelijk van de duur van een online les, als wel in het regelmatig beoefenen ervan. Ervaar wat online yoga in je eigen huis voor jou kan doen en probeer deze 6 gratis online yogalessen.

LEES MEER

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is online yoga expert en heeft een nummer één positie op Google. Sinds 2011 is zij actief in de yogabranche en introduceerde in 2018 als eerste live online yoga in Europa. Esther woont in Den Haag op loopafstand van het strand. Waar ze bijna dagelijks een wandeling maakt. Ze woont samen met haar grote liefde Jeroen die twee puberende kinderen heeft. Regelmatig staan ze samen in de keuken om nieuwe vega gerechten te proberen.