Hoe je lekker kunt zitten in de kleermakerszit

De yogapose kleermakerszit: eigenlijk kent iedereen deze lichaamshouding. En zeker wanneer je yoga doet, herken je deze yogapose als geen ander. Het is een veelvoorkomende houding tijdens yogalessen. Maar een tijdje in deze yogapose zitten kan een uitdaging zijn. In het begint voelt het nog oké, maar na een paar ademhalingen begin je stijfheid te voelen in de gewrichten en/of spieren. Met soms kramp tot gevolg. Wat maakt dat je liever korter dan langer in deze yogapose blijft zitten. Toch loont het de moeite om deze yogapose regelmatig te doen, omdat deze het lichaam veel goed doet. Zo voorkomt het o.a. (onder)rugpijn, stijve heupen en stramme hamstrings. Bij de kleermakerszit hebben we vaak één specifiek beeld voor ogen; een rechte rug, de benen gekruist en handen die rusten op de knieën. Er zijn nog vier andere varianten die stuk voor stuk de flexibiliteit van het lichaam op positieve wijze stimuleren.

Waar is de kleermakerszit goed voor

In bijna iedere yogales komt de kleermakerszit voor. De les kan ermee beginnen of eindigen en  tussendoor worden ingezet om de overgang te maken naar een andere houding. De bedoeling van de kleermakerszit is om voeten, enkels, knieën, heupgewricht, bekken, wervelkolom en schedel soepel te houden. Sterker nog, hoe vaker je de kleermakerszit doet, hoe meer de natuurlijke soepelheid toeneemt. En daardoor uiteindelijk ook de mobiliteit vergroot. Dat komt omdat de kleermakerszit de meeste natuurlijk manier van zitten is voor het lichaam. Toch voelt deze yogapose niet altijd even comfortabel. Want waar komt het gevoel van stijfheid en soms kramp toch vandaan?

Hoe zit jij er eigenlijk bij

We staan er vaak niet bij stil, maar de meeste activiteiten die we per dag doen, doen we zittend. Of we nu werken, reizen met OV / auto, een telefoongesprek voeren of onszelf een thee/koffie moment met een koekje gunnen, we doen het bij voorkeur zittend. Om aan het eind van de dag ‘even lekker’ onderuitgezakt op de bank te gaan zitten om naar het journaal te kijken of een aantal van je favoriete Netflix series weg te kijken. Gemiddeld zitten we ruim 10 uur per dag.

Door langdurig een zittende houding aan te nemen, neemt de natuurlijke soepelheid van het lichaam af. Dat komt omdat we vaak verkeerd zitten. En wat het effect daarvan is, voel je direct in de yogapose de kleermakerszit. Door regelmatig de kleermakerszit te doen, voorkom je de negatieve effecten van verkeerd zitten. De kleermakerszit heeft vijf varianten.

yoga den Haag, online yoga, live online yoga, online yoga cursus, yoga studio den haag, yoga thuis, yoga live online, online live yoga, hatha yoga, personal yoga trainer, 100procentyoga, yoga online training, hatha yoga online, online yoga studio, online yogaschool, yoga,

De vijf varianten van de kleermakerszit

Deze varianten worden ook wel fasen genoemd. Fase 1 is een beginnershouding en vandaar uit opgebouwd naar een vergevorderde fase van de kleermakerszit. Hoe soepeler het lichaam is, hoe gemakkelijker de fases worden doorlopen. Alle fasen zijn voor iedereen haalbaar door regelmatig te oefenen.

  • Fase 1 – De meeste bekende kleermakerszit is fase 1, ook wel Beginnende of Gemakkelijke Houding genoemd. In yoga jargon heet deze houding “Sukhasana”. Je zit met gekruist benen op de grond en de handen rusten op de knieën.

  • Fase 2 – Wanneer fase 1 van de kleermakerszit gemakkelijk gaat, kun je doorgaan naar fase twee of te wel de Perfecte of Gunstige Houding genoemd. In yoga jargon heet deze houding ‘Siddhasana’. De benen zijn gekruist en één voet ligt onder het been en de andere voet vouw je tussen het bovenbeen en kuit in. De handen rusten op de knieën.

  • Fase 3 – De volgende fase is de Zittende Houding voor gevorderden ook wel Halve Lotus genoemd. In yoga jargon heet deze houding ‘Ardh Padmasana’ Beide benen zijn gekruist en één voet plaats je op het bovenbeen, de andere voet kruis je onder het been.

  • Fase 4 – De volgende fase is ook een zittende houding voor gevorderden ook wel Hele Lotus genoemd. In yogajargon heet deze houding ‘Padmasana’. Beide benen zijn gekruist en beide voeten rusten op het bovenbeen.

  • Fase 5 – De laatste fase van de kleermakerszit is een zittende houding voor ver-gevorderden. En in yoga jargon heet deze houding ‘Mulabandhasana’. In deze houding zijn de benen gekruist, de voetzolen tegen elkaar aangedrukt en de voeten richting het heupgewricht gedraaid, zie video hieronder.

Vergeet dit niet te lezen

Wanneer je de kleermakerszit doet, zul je een strekking voelen op die plekken in het lichaam waar spanning opgebouwd is. Dat is de bedoeling waarbij het uitgangspunt altijd is; doen wat goed voelt. Neem je tijd, luister goed naar je lichaam. Ervaar waar jouw grens ligt en ga er niet (teveel) overheen. Maak in plaats daarvan gebruik van deze opties. Deze hebben mij heel erg geholpen om de kleermakerszit onder de knie te krijgen. Met deze opties maak je de kleermakerszit comfortabeler voor jezelf en daarmee vergroot je ook het effect. En don’t forget: alles wat je vaker doet, gaat uiteindelijk makkelijker.

  1. Strek de benen wanneer gekruiste benen niet fijn voelt.
  2. Duw je stuitje richting de grond. Daarmee kantel je de bekken licht en haal je (pijnlijke) spanning van de onderrug af.
  3. Duw de billen opzij en zorg ervoor dat je de zitbotjes goed voelt. Dit helpt om rechterop zitten. Zit eventueel op een kussen als je dat prettig(er) voelt.
  4. Laat de kin rusten richting de borst. En duw het puntje van de tong tegen de achterzijde van de voortanden aan. Dat voorkomt dat je de kiezen op elkaar zet. Zo haal je spanning van de kaken, nek en schouders.
  5. Adem op je gemak. Als we ons inspannen hebben we de neiging de adem vast te zetten. Dat gaat niet helpen. Adem rustig naar de buik, dat helpt het lichaam ontspannen waardoor iedere fase van de yogapose de kleermakerszit comfortabel(er) gaat aanvoelen.

OVER DE AUTEUR

Esther Schippers is yoga expert en heeft een nummer één positie op Google. In 2018 introduceerde zij als eerste live online yoga lessen in Europa. Esther is geboren in Rotterdam en woont inmiddels ruim 20 jaar in Den Haag. Bijna dagelijks maakt zij een wandeling op het strand. Esther woont samen met haar liefde Jeroen. Jeroen heeft twee puber kinderen. Esther is dol op het lezen van tijdschriften en boeken. Ze heeft een kinderboek geschreven dat exclusief verkrijgbaar is bij BOL.com.