In de feestmaand december eten we gemiddeld meer dan in andere maanden. Ook eten we vaak andere producten. Dit kan een effect op het lichaam en de spijsvertering hebben. In deze Motivation Monday licht ik een yoga houding toe die een detox effect heeft die jouw lichaam fit en de spijsvertering op peil houdt.

Wat is de Halve Vis houding?

Dit is een basis houding met zittende torsi die een (mild) detox effect heeft op de organen. In yogi jargon heet deze houding Ardha matsyendrasana; ‘ardha’ staat voor ‘halve’, ‘matsya’ voor ‘vis’ en ‘indra’ voor heerser of heer. De volledige vertaling van deze asana is ‘Halve heer van de vissen’ en afgekort wordt ‘Halve vis’ gebruikt. Er zijn vele variaties op deze houding. Op de foto heb ik één gestrekt been, vaak wordt dat been naar achter gebracht en je voet tegen de zijkant van je heup. Wanneer mijn spieren nog niet warm genoeg zijn of wat stram aanvoelen, gebruik ik liever een gestrekt been, het maakt dat ik met meer gemak de houding kan doen.

Wat is het effect van de vishouding?

In deze houding doe je veel met je heup- en schoudergewrichten, je gehele rug en ribbenkast. Toch zit daar niet de grootste uitdaging. Die zit in het rustig ademen naar je buik. Het gaat er in deze houding om dat je net voldoende draait, zodat je nog goed kan ademen. En een goede ademhaling houdt in eerst de buik vullen met lucht, dan de longen (ribbenkast zet uit) en vervolgens naar je borst. Welke draaiing voldoende is, is voor iedereen anders en een kwestie van aanvoelen. Jij bent de enige die kan voelen wat prettig is. Wanneer je voelt dat je met gemak kan ademen, heb je de juiste draaiing gevonden.

Wanneer je een draaiing maakt met je rug wordt dat ook een twist genoemd en in combinatie met een goede ademhaling heeft het een detox effect. Door de twist komt er op natuurlijk wijze meer druk op je organen en door te ademen masseer je deze. Dat is niet alleen goed voor het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, het stimuleert ook je stofwisseling. Water drinken na yoga is daarom altijd goed. De volgende tips hebben mij geholpen om te voelen wat een goeie draaiing is, zodat ademen met gemak lukt.

Tips

  1. Zorg dat je je rug goed recht houdt. Als je daardoor iets minder ver een draaiing kan maken is dat prima.
  2. Schouders breng je zachtjes naar achteren en je schouderbladen richting elkaar. Automatisch komt je borst iets naar voren en dat is precies de bedoeling.
  3. Met je elleboog kan je tegen je knie aandrukken. Hoe meer kracht je zet, hoe intenser de draaiing en dus het effect van deze asana. Zorg ervoor dat je zitbotjes altijd op de grond blijven
  4. Als je elleboog niet op je knie komt, plaats je deze erop of leg je hand op je opgetrokken been op een hoogte die goed voelt.
  5. En dan sluit je je ogen. Zo kan je je aandacht brengen naar wat je doet en je volledig richten op de ademhaling.
  6. Vergeet dat je haast hebt en ademen op het gemak. Vul je buik met lucht, daarna je middenrif, vervolgens naar je borst en adem dan langzaam weer uit. Wanneer je je buik vult met lucht voel je wat tegendruk. Dat gevoel zorgt voor het detox effect, omdat je op zachte wijze je organen masseert.

 

Motivation Monday

Iedere maandag is het Motivation Monday. Op mijn blog pagina deel ik een gedicht, quote, opdracht of tips om de week positief te beginnen. Have a happy Monday, have a happy week!

Deel dit bericht: