Zo houd je goede voornemens vol?

Het nieuwe jaar is begonnen en vol goede moed ga je wellicht starten met goede voornemens. In deze blog handige tips die ervoor zorgen dat je deze ook daadwerkelijk gaat realiseren.

De feiten

Laten we beginnen met een aantal feiten over het slagingspercentage van goede voornemens. De top vijf meest voorkomende goede voornemens zijn afvallen, gezonder eten / stoppen met roken, meer bewegen en rustiger aan doen. Van de groep mensen die starten op Nieuwjaarsdag met één van deze goede voornemens denkt 83% het zeker vol te gaan houden. Uiteindelijk lukt het ‘maar’ 17%. Dat is niet een enorm indrukwekkend hoog percentage. Daarom in deze Motivation Monday tips om ervoor te zorgen dat jij hoort bij deze limited edition van 17%.

De reden waarom het niet lukt

De reden waarom een groot deel (66%) niet zijn goede voornemens kan realiseren is eigenlijk heel eenvoudig. Het komt door één specifieke reden: het goede voornemen is niet concreet genoeg en dat maakt het lastiger om vol te houden. Wanneer niet inzichtelijk is welke stappen er nodig zijn om jouw goede voornemen te realiseren, gaat het simpelweg niet lukken. Een goed voornemen is het aanmeten van een nieuwe gewoonte en daar heb je een gedegen plan voor nodig wil het je lukken. Als je nu denkt, pff wat een gedoe een stappenplan maken, dan gefeliciteerd je behoort tot de 66% die niet zijn doelen gaat halen. Als je er wel oren naar hebt, dan volgen hier een aantal tips die zorgen voor een goed plan en jouw kans van slagen vergroten.

Hoe vergroot je de slagingskans van jouw goede voornemen?

Neem het volgende in gedachten: hoe concreter je het voornemen maakt, hoe groter de kans van slagen. “Ik ga stoppen met roken” of “ik ga afvallen zodat ik deze zomer mijn bikini weer aan kan”, is niet concreet genoeg waardoor je het niet gaat realiseren. Concreet maken houdt in dat je gedetailleerd opschrijft wat je wilt bereiken. Nu hoeft dat opschrijven echt geen epistel te zijn van 20 kantjes, maar een aantal regels er tegen aanschrijven kan zeker geen kwaad. Wil je stoppen met roken of afvallen of meer bewegen of gezonder eten, schrijf op hoe je dat gaat doen: stap voor stap. Als voorbeeld: Ik ga gezonder eten en begin door iedere dag één stuk fruit te eten in de ochtend tussen 07.00 uur en 12.00 uur. Dit ga ik vier weken doen (vermeld de start- en einddatum). Het fruit dat ik eet is iedere dag anders en wisselt tussen de volgende zeven fruiten: appel, peer, banaan, kiwi, sinaasappel, druiven en blauwe bessen. Maak een weekplanning en noteer op voorhand het fruit-week-menu voor de komende vier weken. Door in het begin tijd te steken in waarom je iets wilt en hoe je dat gaat realiseren, vergroot de kans van slagen enorm. En dat is wat je wilt, jij hoort tenslotte bij de limited edition van 17% die zijn goede voornemens gewoon haalt!

De gouden tip

Door in het begin tijd te steken in waarom je iets wilt en hoe je dat gaat realiseren, vergroot dit de kans van slagen enorm. Dus steek er tijd in vóórdat je gaat begonnen en zet vervolgens ook de stappen. Eén van de allerbeste tips, ik noem het gewoon dé gouden tip, is om niet te snel te willen. Grote stappen, snel thuis werkt voor geen meter en al helemaal niet bij goede voornemens. Hoe kleiner en daarmee realistischer de stap, hoe groter de kans van slagen. Begin met wandelen voordat je gaat hardlopen, begin met één maaltijd te vervangen in plaats van je hele eetpatroon in één keer, rook minder als dat je helpt toe te werken naar volledig stoppen. Wees je bewust dat je echt niet acuut voor 360 graden aanpassingen te hoeft te doen, één kleine stapje vooruit ís een stap vooruit. Onderzoek toont aan dat wanneer je kleine stappen maakt, je effectiever bent en zelfs eerder je doelen behaalt.

Vergeet dit niet

Na het lezen van deze Motivation Monday ben je nog meer positief opgeladen en wil je energiek aan de slag.  Je zit met een pen en papier in de hand om jouw goede voornemens uit te werken in een concreet plan. Je bent er klaar voor, hebt er zin én vertrouwen in dat jij gaat behoren tot de limited edition. Hé, een goede voorbereiding is het halve werk, dus eigenlijk heb je het al in “the pocket” gewoon. Wanneer je plan er ligt kijk er dan nog één keer na en stel jezelf deze vraag: “Wat is een goed moment voor mij om te starten met mijn plan om de kans van slagen nog meer te vergroten.” Je hoeft namelijk niet te starten op Nieuwjaarsdag. Goede voornemens die starten op een andere dag hebben percentueel gezien een grotere kans van slagen. Misschien is starten op 05 februari voor jou veel handiger en/of motiverende. Prik een datum die het beste voor jou werkt en go for it! Ik weet zeker dat met bovenstaande tips jij jouw doelen met meer gemak gaat realiseren én je er ook nog eens meer plezier in hebt. Want als het mij als pakje-per-dag-roker, veelvuldig-fast-food-eter inclusief sportscholen allergie lukt om dat om te zetten naar rookvrij, gezonde voeding en dagelijks sporten, gaat het jou óók lukken. Go for it, be your own limited edition!

 

MOTIVATION MONDAY

In deze blog deel ik iedere maandag een tip hoe je jouw maandag extra energiek start en dát gevoel de hele week vasthoudt. Have a happy Monday, have a happy week!

100%ESTHER

Als zeer positieve ingestelde onderneemster, YogaTrainer en VitaliteitsCoach, weet ik als geen ander het principe van “het-half-volle-glas” toe te passen. Ook wanneer de boel even niet mee werkt of gewoon tegen zit. Is jouw glas leeg? Ik schenk je zoveel positiviteit dat jouw glas minstens half vol is.

 

 

 

 

Deel dit bericht: