We hebben allemaal momenten waar we tegen opzien: het geven van een presentatie, het bezoek aan de tandarts, het voeren van een (sollicitatie)gesprek, de deadline voor het inleveren van je rapportages, enz. Er zijn momenten waarop de druk overweldigend kan zijn en het hart in de keel zit, het klamme zweet in de handen of op rug staat en de paniek toestaat. In deze Motivation Monday 7 tips die ervoor zorgen dat jij stressvolle momenten fluitend tegemoet gaat.

Wat is stress

De oorspronkelijke betekenis van het woord stress verwijst naar de externe druk die op een persoon wordt uitgevoerd. Deze druk resulteert in spanning. Het lichaam reageert op stressvolle gebeurtenissen met verhoogde fysiologische activiteit om zo adequaat mogelijk te kunnen reageren. We hebben dus stress nodig om te kunnen presteren. Stress wordt ongezond wanneer de duur van de externe druk te lang duurt. Het lichaam is namelijk niet in staat om blijvend te reageren op stress-veroorzakende situaties. De energie en de reserves van het lichaam raken uitgeput. Daardoor kan er (blijvende) schade worden aangericht in de vorm van lichamelijke en psychische klachten of ziekten. Dat brengt ons bij de vraag: “Wanneer duurt stress te lang om ongezond te zijn?”

Ongezonde stress

De mate van stress en hoelang je deze aankunt is voor iedereen anders. De één vind het geen probleem om een presentatie te houden voor een groep mensen. Een ander vind dit overweldigend heftig. Welke mate van stress voor jou gezond is, kan jij het beste bepalen omdat alleen jij precies ervaart wat het met je doet. Stresssignalen herkennen en durven accepteren is de eerste stap naar hoe je met meer gemak om kan gaan met stressvolle situaties. De volgende tips helpen je verder:

 1. Paniekmoment verslaan
  Wanneer we in gevaar zijn of een lastige situatie tegemoet gaan, gaan onze geest en lichaam in de modus “fight or flight”. Geen van beide is echt geschikt wanneer we op het punt staan ​​een presentatie te geven of op te komen voor een sollicitatiegesprek. De beste manier om paniekmomenten te verslaan is het gebruiken van een ontspanningsreactie.
 2. Adem op je gemak
  Het klinkt als een schot voor open doel, maar een rustige ademhaling is één van de meest effectieve manieren van een ontspanningsreactie creëren. Onopgemerkt gedurende de dag kruipt de ademhaling hoger en zeker tijdens stressvolle situatie. Hoe hoger de adem zit (bij de borst), hoe meer stress het lichaam heeft. Het geheim van een goede ademhaling zit in diep ademen: richting de buik. Door de handen op de buik te plaatsen net voor of tijdens een stressvolle situatie diep in- en uit te ademen door de neus geeft dat direct stressvermindering.
 3. Kom in beweging
  Een andere effectieve manier van een ontspanningsreactie creëren is door te bewegen. Dat kan een korte wandeling zijn of wat eenvoudige rek- en strekoefeningen doen. Het lichaam maakt tijdens het beweging endorfines aan. Deze “gelukstofjes” zorgen ervoor dat je je relaxter voelt en prettiger in je vel zit wat vervolgens weer bijdraagt aan meer energie en minder stress.
 4. Maak gebruik van de panieksignalen
  Het hebben van zweethanden of een kloppende hart zijn géén tekenen dat je gaat falen! Het zijn eenvoudig weg tekenen dat je iets gaat doen wat je spannend vindt. Wanneer je dit realiseert en de bijwerkingen ziet als iemand die klaar is om iets geweldigs neer te zetten / aan te kunnen, kijk je plots anders naar de situatie. Op dat moment tegen jezelf zeggen dat deze test / afspraak / interview / presentatie geen probleem is, zorgt ervoor dat het stress gevoel afneemt naar een gezonde portie.
 5. Geen aandacht voor negativiteit
  Wanneer je je voorbereidt op een stressvolle gebeurtenis is het cruciaal je te focussen op de positieve dingen van deze situatie, hetzij de mensen, omgeving, enz. Angstige, negatieve en cynische ‘vibes’ zorgen ervoor dat je geen controle ervaart wat bijdraagt aan meer in plaats van minder stress.
 6. Oefenen, oefenen en oefenen
  Met name het regelmatig oefenen van presentaties of het voeren van een gesprek helpt enorm om het stressniveau te verlagen. Hoe meer je oefent, hoe meer automatisch het wordt met als gevolg dat je er meer zelfvertrouwen in hebt. Er is namelijk een perfecte match tussen jouw vaardigheidsniveau en de uitdaging waarmee je wordt geconfronteerd. Door regelmatig oefenen weet je waar je kracht ligt en hoe deze te gebruiken op het moment suprême. Nu is oefenen voor een tandarts bezoek wat lastiger. In dergelijke situaties is het visualiseren dat het bezoek / de behandeling goed gaat en je deze aankan een aanrader om spanningsklachten te verminderen. Leg je focus op het positieve, zie tip 5.
 7. Zorg goed voor jezelf
  De één kan geen hap door zijn keel krijgen tijdens stress, de ander stop moeiteloos een reep chocolade naar binnen. Stressvolle situaties horen bij het leven en komen met enige regelmaat spontaan. Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe makkelijker jij met stressvolle situaties om kan gaan. Dat betekent op voorhand zorgen voor en aandacht geven aan al het essentiële onderhoud, zoals goede voeding, voldoende slaap, actieve lichaamsbeweging en genoeg ontspanning. “Rustige geest brengt innerlijke kracht en zelfvertrouwen, dat is heel belangrijk voor een goede gezondheid.” -Dalai Lama

 

Yoga tegen stress

Iedere woensdag deel ik een yoga video met een speciaal thema. Het thema van komende woensdag is: Yoga For Stress Relief. Ben je benieuwd welke yoga oefeningen er zijn om het stressgevoel te verlagen? Bezoek dan a.s. woensdag mijn website of abonneer je op mijn YouTube-kanaal.

 

MOTIVATION MONDAY

In deze blog deel ik iedere maandag een tip hoe je jouw maandag extra energiek start en dát gevoel de hele week vasthoudt. Have a happy Monday, have a happy week!

100%ESTHER

Als zeer positieve ingestelde onderneemster, YogaTrainer en VitaliteitsCoach, weet ik als geen ander het principe van “het-half-volle-glas” toe te passen. Ook wanneer de boel even niet mee werkt of gewoon tegen zit. Is jouw glas leeg? Ik schenk je zoveel positiviteit dat jouw glas minstens half vol is.

Deel dit bericht: