De feestmaand december is een drukke maand waarin we gaan van de chocoladeletter in schoen, naar de kerstkalkoen gevolgd door een oliebol met poedersuiker. Het reilen en zeilen van deze maand kan wat extra stress brengen. Daarom houden we deze Motivation Monday luchtig met een aantal leuke en verrassende weetjes over Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Have a Happy Monday, Have a Happy December!

Sinterklaas

  • Een ander woord voor Sinterklaas is goedheiligman, wat voor goed-hylik-man staat, wat ‘goed-huwelijksman’ betekent. Hij is aan deze titel gekomen door drie arme zussen aan een bruidsschat te helpen. Het verhaal is dat hij drie dagen lang geld of goud bij hen naar binnen gooide door de schoorsteen. Met dat geld konden zij trouwen en hun eer was gered. Daar komt waarschijnlijk het idee van pepernoten strooien vandaan.
  • Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije en hij had persoonlijke dienaren, genaamd pages. De kleding die zwarte pieten dragen zijn typische zestiende-eeuwse kleding voor pages.

Kerst

  • In India worden met Kerst geen kerstbomen, maar bananenbomen versierd.
  • In Nederland worden elk jaar ongeveer 130 miljoen kerstkaarten verstuurd. Dat komt neer op ongeveer 39 kaarten per huishouden.

Oud&Nieuw

  • Nederlanders drinken jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen flessen champagne. Ongeveer 95 procent van de champagneflessen wordt in Nederland in de laatste week van het jaar geopend.
  • Er worden ongeveer acht oliebollen per persoon gegeten tijdens de jaarwisseling.

 

Motivation Monday

Iedere maandag is het Motivation Monday. Op mijn blog pagina deel ik een gedicht, quote, opdracht of tips om de week positief te beginnen. Have a happy Monday, have a happy week!

Deel dit bericht: