Wanneer je het woord ‘zelfliefde’ intypt op internet krijg je ongeveer 498.000 zoekresultaten. Een hoog aantal wat aangeeft dat het onderwerp bij vele van ons leeft. Maar wat is zelfliefde nu eigenlijk en wat kan je ermee? In deze Motivation Monday alles over de definitie van zelfliefde, hoe je deze kan toe passen en wat het effect van affirmaties is op zelfliefde.

Wat is zelfliefde

Het woord zelfliefde komt niet voor in het Nederlandse woordenboek en heeft geen officiële beschrijving. Er zijn vele omschrijvingen te vinden op internet en de meest voorkomende is “het waarderen van jezelf”. Het woord ‘eigenliefde’ staat wel in het woordenboek en wordt beschreven als ‘de liefde voor zichzelf’. Eigenliefde is dynamisch. Het ontwikkelt zich gedurende jouw hele leven en heeft effect op hoe je denkt, voelt en handelt.

De basishouding

Het uitgangspunt bij eigenliefde is een begripvolle basishouding te ervaren. Door je sterke eigenschappen én zwaktes beter te begrijpen én volledig te accepteren ontstaat er mededogen. Zowel voor jezelf als voor anderen. Zelfliefde is een onvoorwaardelijke waardering van jezelf en gebaseerd op het zorg dragen voor je geestelijke en fysiologische gezondheid én het stimuleren van spirituele groei. Deze begripvolle basishouding ervaren heeft als effect minder snel in de verdediging te willen schieten of de behoefte voelen onszelf te verontschuldigen wanneer we op onze gebreken worden gewezen. Eigenliefde is een staat van zijn waarin je je ten diepste positief voelt over én vrede hebt mét jezelf.

Jij bent eerst

Eigenliefde toe passen begint (heel verrassend) bij jezelf. Simpelweg omdat JIJ de allerbelangrijkste persoon bent in jouw leven. Van daaruit volgt de rest vanzelf. Door zelfliefde toe te passen beïnvloedt dit in hoge mate de kwaliteit van je sociale wisselwerking met anderen, alsmede je zelfbeeld, zowel privé en zakelijk, en hoe je omgaat met (spontane) veranderingen. Jezelf oprecht (kunnen) koesteren is een onontbeerlijk element ván en vóór een intrinsiek duurzame gelukservaring.

Duurzaam geluk

Een intrinsiek duurzame gelukservaring klinkt heel goed maar voor sommige ook als een ver van mijn bed show. Toch is zelfliefde voor ieder van ons binnen handbereik. Positief denken en affirmaties zijn ‘the way go’ wanneer het gaat om het trainen van onvoorwaardelijk waardering voor jezelf. Internationale bestseller Louise Hay is een van de bekendste non-fictie schrijfster op het gebied van zelfliefde. Haar boeken gaan over persoonlijke groei door middel van positief denken middels o.a. affirmaties. Haar werk is in 29 talen vertaald en in 2004 zijn wereldwijd ongeveer 50 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Het toepassen van affirmaties werkt het effectiefst door iedere dag te starten met er één hardop aan jezelf voor  lezen. Hieronder haar top 10 affirmaties voor meer zelfliefde:

  1. Ik accepteer mijn kracht.
  2. Het leven brengt mij alleen maar goede dingen. Ik sta open voor nieuwe en mooie veranderingen.
  3. Ik sta positief in het leven.
  4. Vandaag creëer ik een geweldige dag en een geweldig nieuw avontuur.
  5. Ik verdien het beste en accepteer dat. Al mijn behoeften en verlangens worden vervuld voordat ik er zelf om hoef te vragen.
  6. Ik vergeef mijzelf en daarom is het makkelijker ook anderen te vergeven.
  7. Jij bent een uniek en mooi mens.
  8. Iedere keuze die ik maak is de juiste.
  9. Ik ben omgeven door liefde.
  10. Alles wat ik zoek, zit al in mij.

Wil je meer affirmaties of ben je benieuwd naar boeken over zelfliefde? Bekijk de website van Louise Hay.

Yoga voor zelfliefde

Iedere woensdag deel ik een yoga video met een speciaal thema. Het thema van komende woensdag is: Yoga For (more) Self-Love. Ben je benieuwd welke oefeningen jij kan doen om je eigenliefde een boost te geven? Bezoek dan a.s. woensdag de website of abonneer je op mijn YouTube-kanaal.

 

MOTIVATION MONDAY

In deze blog deel ik iedere maandag een tip hoe je jouw maandag extra energiek start en dát gevoel de hele week vasthoudt. Have a happy Monday, have a happy week!

100%ESTHER

Als zeer positieve ingestelde onderneemster, YogaTrainer en VitaliteitsCoach, weet ik als geen ander het principe van “het-half-volle-glas” toe te passen. Ook wanneer de boel even niet mee werkt of gewoon tegen zit. Is jouw glas leeg? Ik schenk je zoveel positiviteit dat jouw glas minstens half vol is.

Deel dit bericht: